SJ-07-0214 : Hukum zikir kuat selepas solat dan status hadis

2 posts / 0 new
Last post
Offline
Joined: 02/05/2015 - 10:14am
SJ-07-0214 : Hukum zikir kuat selepas solat dan status hadis

Salam, saya mohon pencerahan untuk info yg saya baca ini: Adakah dibenarkan membaca zikir secara kuat selepas solat berjemaah dan apakah status hadis tersebut? Terima kasihMengeraskan Suara Saat Membaca ZikirSetelah ShalatDi dalam kitab Shahih Al-Bukhari disebutkan, “Ibnu Abbas Radhiyallahu Anhuma mengatakan, mengeraskan suara dalam berzikir setelah orang-orang selesai melaksanakan shalat wajib telah ada sejak zaman Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam. Ibnu Abbas juga mengatakan, “Aku mengetahui orang-orang telah selesai melaksanakan shalat karena mendengar zikir mereka.” (HR. Al-Bukhari) Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah berkata, “Disunnahkan mengeraskan suara saat membaca tasbih, tahmid dan takbir setelah shalat.”Sunnah ini tidak dilakukan di banyak masjid sehingga tidak dapat dibedakan apakah imam sudah salam atau belum, karena suasananya sepi dan hening. Caranya adalah imam dan makmum mengeraskan bacaan tasbih (Subhanallah), tahmid (Alhamdulillah) dan takbir (Allahu Akbar) Sumber: Kitab Arba’una Darsan Liman Adraka Ramadhan karya Syaikh Abdul Malik Bin Muhammad Bin Abdurrahman Al-Qasim

Offline
Joined: 01/01/1970 - 7:30am
SJ-07-0214 : Hukum zikir kuat selepas solat dan status hadis

wa'alaikumussalam

 Alhamdulillah. Kami akan cuba menjawab soalan ini dengan kadar kemampuan yang ada, InSyaAllah.

 Hadith tersebut merupakan hadith sahih. Berikut hadithnya :-

 إن رفع الصوت بالذكر حين ينصرف الناس من المكتوبة كان على عهد النبي صلى الله عليه وسلم  وأنه قال أيضا: كنت أعلم إذا انصرفوا بذلك إذا سمعته
"Dari Ibnu Abbas ra. : "Sesungguhnya zikir dengan suara keras setelah selesai solat wajib, adalah biasa pada masa Rasulullah. Ibnu Abbas ra. berkata, "Aku segera tahu bahwa mereka telah selesai shalat, kalau suara mereka telah kedengaran". [Hadith riwayat al-Bukhari #805 dan Muslim #563].

Berkata Imam al-Nawawi dalam Sharh Muslim bahawa ini adalah dalil yang menyatakan bahawa sebahagian ulama' salaf mengata mustahab atau digalakkan meninggikan suara dengan takbir dan zikir selepas solat fardu. Ini juga merupakan pendapat Ibn Hazm al-Zhahiri. Mazhab Syafie menyatakan bahawa di kuatkan suara didalam zikir dengan tujuan mengajar. 

Begitu juga dengan kata2 Ibn Taimiyyah yang dicatatkan didalam Kashaf al-Qinaa' (1/366). 

 قال الشيخ [أي ابن تيمية] : ويستحب الجهر بالتسبيح والتحميد والتكبير عقب كل صلاة
"Berkata al-Shiekh (iaitu Ibn Taimiyyah) adalah digalakkan menguat/keraskan suara dengan tasbih,tahmid dan Takbir selepas setiap solat fardu". (lihat juga : al-Fatawa al-Kubra [5/336]).

Ini merupakan isu khilaf yang kita hendaklah berlapang dada menerimanya. Perselisihan ini juga wujud dalam menentukan hukum apakah yang dimaksud didalam hadith diatas zikir kuat itu boleh dilakukan secara berjemaah. WA.

Sekian, wassalam

rujukan artikel : http://www.saaid.net/Doat/ehsan/108.htm

خيرالأمين