Soaljawab Islam

SJ-03-0140 : kepala berpeluh terkena bulu babi

:salam
Mohon maaf, nak tanya sikit.
Kepala saya terkena bulu babi yang terdapat pada berus di kedai hardware. Kepala berpeluh ketika itu. Kemudian semasa ke parking, hujan rintik2, saya terus masuk kereta, dan kepala saya bergesel dengan bingkai pintu dan bumbung kereta.
Soalan saya, apa yang harus dilakukan kepada kereta tersebut?

Terima kasih kerana membaca soalan yang mungkin remeh bagi sesetengah pihak, tetapi penting bagi saya kerana kereta yang sama saya gunakan unutk ke masjid.

:wassalam

SJ-03-0124 : Wang Kertas dan Syiling Najis?

:salam

Seperti kita tahu wang syiling dan kertas beredar di sekeliling masyarakat baik imam masjid, tukang sembelihan ayam, penjual daging babi, penjual sayur dsb.

Adakah duit perlu dipastikan kesuciannya sebelum dibawa ke dalam solat? Atau mengambil hukum zahir sahaja (yakni tidak mengambil pendirian ekstrim).

:wassalam

SJ-03-0118 : Bulu Binatang

salamalaykum W.B.T

sekali lagi saya ingin bertanyakan soalan, iaitu mengenai bulu. adakah bulu kucing bulu unta serta bulu binatang2 lain dikira sebagai najis? dan adakah perlu kepada kita untuk memperbaharui wuduk apabila tersentuh bulu yg telah terpisah daripada badan kucing tersebut?? adakah ia dikira sebagai bangkai?
sekian terimakasih. kalau boleh ustaz sertakan dengan dalil skali..

SJ-03-0115 : Kenajisan Babi dan Anjing

:salam

Yg dihormati Ustaz-ustaz,

saya ada penyakit was-was. setelah saya membaca dan menanya dalam forum ini banyak yang sudah berkurangan dan mudah dalam kerja harian saya tidak seperti dulu. was-was saya banyak dalam hal babi dan anjing.

saya ada membaca dalam forum ini dan juga membaca di tempat lain bahawa babi itu yang najis dan haram hanyalah dagingnya. Ini bermaksud tidak boleh makan daging. Ini jelas.

SJ-03-0098 : bulu babi

:salam ,

Yg Dihormati Ustaz-ustaz

Saya ingin menanyakan soalan tentang produk dari bulu babi. Banyak maklumat yang boleh dipercayai didapati bahawa bulu dari berus samada digunakan untuk makanan, pemakaian dan penggunaan harian kebanyakan asal dari bulu babi.

SJ-03-0097 : Kulit dan bulu babi

:salam
hendak bertanya sedikit. babi haram dimakan. Cuma apabila terpegang kulit babi yang telah menjadi jaket, kasut, beg tangan dan sebagainya serta penggunaan berus dari bulu babi (banyak di Malaysia), adakah tangan kita perlu dibasuh.
Keldai juga haram dimakan, tetapi tidak pernah dengar tangan kotor kalau pegang beg tangan kulit keldai.
:wassalam

SJ-03-0081 : Najis Berat

:salam

SJ-03-0073 : Pasal najis

:salam

Alhamdulillah... Jazaka Allahu Khairan. kat para panel feqh.. kerana telah menjawab soalan2 saya yg lalu pasal anjing,babi,was2.

kali ini,masalah ini nampak remeh temeh tapi bermasalah juga kepada saya. di rumah saya,urusan wuduk,buang air kecil/besar dan lain2 kat tandas. bapa saya non-muslim,jadi dia buang air kecil secara berdiri kan. macam juga saya dulu sebelum Islam.

SJ-03-0070 : Babi/Khinzir,sedikit pasal anjing

:salam

Alhamdulillah... Jazaka Allahu Khairan... kat para panel feqh,dan juga thtl.. kerana telah menjawab soalan2 saya yg lalu seperti "Sambungan sedikit Masalah Kentut/Angin & Kucing".

SJ-03-0063 : Sambungan sedikit anjing & masalah kentut/a

:salam

Alhamdulillah... terima kasih byk2 kat panel feqh,thtl kerana menjawab persoalan saya yg lalu bertajuk Mengenai Anjing. tapi saya ada sedikit yg tak berapa faham iaitu ayat berikut:

SJ-03-0050 : lining kasut drp kulit babi

:salam

jika kita terbeli kasut yg kita taktahu/tak perasan jenis kulit yg digunakan, kemudian (setelah dipakai) diberitahu oleh org lain / baru tersedar bhw kasut tu diperbuat drp kulit babi tulen, tak kira keseluruhan atau liningnya shj, adakah boleh dibiarkan sahaja dan terus memakai kasut tersebut, atau perlu membuang dan membeli kasut baru? ::(

SJ-03-0023 : air tanah boleh ganti sabun?

SAMAK RESTORAN TIDAK MASUK AKAL

Amal ajaran agama secara berhikmah

Oleh ASTORA JABAT

WALAUPUN penulis berpegang dengan pandangan dan fatwa mengatakan bahawa apa yang dikategorikan sebagai najis berat (mughallazah) seperti babi dan anjing boleh dibersihkan dengan sabun dan bahan-bahan pencuci yang lain, tetapi penulis tidak menganggap mereka yang berpegang bahawa najis berat itu wajib dibersihkan dengan tiga, lima atau tujuh kali basuh dengan air termasuk satu kali menggunakan air tanah sebagai salah.

SJ-03-0021 : Najis Mughallazah ke?

Saya nak tanya satu soalan tgh musykil ni....
sekiranya air liur org kafir yg makan babi terkena pada kita contoh bila dia bercakap air liurnya terpercik, adakah dihukumkan najis mughallazah??

SJ - 2837: Pinggan Mangkuk China Bone

Assalamualaikum,

Pinggan mangkuk china bone kebanyakannya mengandingi tulang yang pastinya bukan tulang binatang disembelih. Tulang ini dihancurkan dan diproses menjadi bone ash sebelum dicampur dalam bahan membuat pinggan mangkuk. Ada yang menggunakan 50% bone ash sebagai bahan dalam pinggan mangkuk tersebut. China bone amat popular dikalangan mereka yang gemar membeli pinggan mangkuk mahal.

Apakah hukum menggunakan pinggan mangkuk yang dibuat daripada bone ash ini?

SJ - 2875: [G+Z] Perlukah disamak rumah terpakai yang baru d

Tuan,
Saya baru sahaja membeli sebuah rumah terpakai yang dahulunya dimiliki dan didiami oleh orang Cina bukan Islam.

Pages