Soaljawab Islam

SJ-03-0138 : air limpahan/limbah & soal najis semasa bersuci

Assalamualaikum

1) air limbah kira najis tak. i.e kalo dalam rumah apartment, rumah atas punye saluran air mandi bocor, menitik ke bawah. problem gak kalo nak wuduk ke mandi hadas ke.

2) semasa wuduk/mandi hadas, kalo ada najis e.g air di soalan di atas menitik, atau pakaian utk wuduk ada najis, atau selipar ada najis kat tapak ke.. effect sah tidaknya bersuci tak?

3) bagaimana kalo time mandi wajib terkencing.. kene repeat balik tak step2 mandi janabah tu dari awal

SJ-12-0373 : kenapa menggalakkan amalan zina?

assalamualaikum ustaz.

1stly saya mohon maaf kpd ahli panel al-ahkam kerana soalan yg saya bakal ajukan ini sudah ramai yg tanya. saya telah pun baca jawapan2 berkaitan dlm ruangan wanita, perkahwinan, seks & pendidikan tapi still saya masih confused terutamanya tentang mahar musamma & mahar mitsl

SJ-05-0519 : Qadha' Solat

Setau saya solat qada dianggap tidak wujud kerana tiada dalil mengenainya, dan jika melakukannya dianggap sia-sia.

1) Sekiranya A sengaja tido lambat (buat assignment, main Xbox etc) dan bangun lambat subuh.. kemudian bermandi ria, solat Subuh pukul lapan, status solat ni qada ke camne, since solat luar waktu?

2) Adakah A perlu niat "qada" ? Apekah perlu melintaskan "qada" di dalam hatinye sedangkan dah sah-sah bile solat dalam keadaan matahari terbit tu solat luar waktu?

SJ-05-0528 : Hukum baca tasbih sewaktu sujud

Ape hukum baca tasbih sewaktu sujud?

Katala kalo lupa/sengaja tak baca tasbih dalam:

1) Solat bersendirian

2) Solat jemaah

2a) Bagaimana kalo biasenya baca, tapi khayal jap, then masa nak naik ke rukun lain ragu-ragu dah baca ke belum... time solat berjemaah, ape perlu dibuat.

Setakat pembacaan saya, Imam Malik, Syafie, Hanafi kata sunat, Ahmad kata wajib. Nak ikut yg mana. Bagaimana ia bagi kesan pada soalan 1), 2) dan 2a) di atas?

SJ-05-0521 : Angkat Tangan Ketika Takbir Rukuk dan Bangkit

1) Apa hukum angkat tangan sewaktu nak rukuk dan bangun dari rukuk? Macam mana kalo tertinggal

2) Bagaimana pula untuk bangun pada rakaat ke-3 dan ke-4. Wajib ke sunat? Selama ni tau yg bangun dari rakaat ke-3 tu sunat je.Macam mana kalo tertinggal

3) Bagaimana cara utk angkat tangan bangun dari rakaat ke-3. Bangun dan berdiri tegak dulu - tangan ke bawah baru angkat tangan dan selepas jatuhkan mula fatihah? Atau semasa nak bangun tu tangan terus angkat takbir bila dah berdiri?

SJ-05-0515 : Bagaimana Mengetahui Pergerakan Imam

:salam
ada satu riwayat hadith mengenai solat berjemaah para sahabat dengan Nabi S.A.W. (saya ringkaskan tulisannya)
selepas Nabi S.A.W. bangun dari rukuk maka kami terus berdiri sehingga kami melihat Nabi S.A.W. benar benar telah meletakan wajahnya diatas lantai, baru kemudian kami mengikuti beliau (sujud) (Muslim 2/46). persoalannya bagaimana kita ingin mengetahui yang para imam telah sempurna sujudnya! jika solat kita ni kita tak dapat melihat perbuatan/pergerakan imam.

SJ-06-0103 : Niat iqamah/menetap

Salam,

Merujuk perkataan "iqamah"

http://al-ahkam.net/forum09/viewtopic.php?f=9&t=39024

1- adakah sekiranya saya berura-ura (belum tentu) untuk menetap di sesuatu tempat tu bagi sesuatu urusan yg sementara saja(say 1-2 tahun), maka hilang status musafir, sekalipun saya belum pasti tinggal di situ buat sementara waktu

SJ-12-0357 : kemusykilan aurat, bersalaman dan wali

Assalamualaikum

Saya sudah berkahwin dengan seorang wanita yang keluarganya berlatarbelakngkan agama. Akan tetapi timbul persoalan dalam bab mahram ni.

1) Adakah boleh isteri saya bersalaman dan buka aurat dengan sepupu lelaki iaitu anak kepada bapa saudara sebelah bapanya (bapa mertua saya). Atau lebih mudah anak lelaki kepada adik /abang bapa mertua saya.

SJ-01-0153 : Pengertian Taghut

:salam

Mohon penjelasan makna 'Taghut'?
Dizaman sekarang/akhir zaman ini, apakah taghut tersebut?

Jzk

SJ-06-0088 : Solat Jamak dan Qasar

salam,

saya sambung mengaji di Johor dan bekerja di KL. dalam sebulan sekali, sementara di Johor saya akan menumpang rumah abang saya di situ bagi urusan pengajian saya.

1- bolehkah saya jamak dan qasar di Johor sekiranya saya duduk di rumah abang saya dalam

SJ-11-0255 : Biasiswa perlukah dizakat?

salam, saya berkerja dan menyambung pengajian kedoktoran .. gaji dapat, elaun biasiswa bulanan pun dapat.

buat masa ni saya bayar zakat pendapatan.. tapi elaun biasiswa nak kena zakat juga ka.. ? ikutkan kalo sambung belajar ni fisabilillah juga.

sekiranya kena.

katalah saya mula mengaji pada akhir 2009... katalah disember. dan saya dapat elaun untuk januari dan feb 2010 in advance, adakah saya kena zakat bagi ketiga2 bulan tu punye elaun?

PERHATIAN!! TAK DAPAT LOGIN KE al-ahkam.net?

Anda tidak dapat login ke al-ahkam.net? Berikut ini cara untuk mengatasinya:

1. Reset password anda dengan pergi ke link berikut:

http://al-ahkam.net/home/index.php?option=com_user&view=reset

2. Masukkan email yang anda gunakan utk mendaftar di al-ahkam.net dan klik butang submit

3. Selepas itu, periksa email anda. Copy token yang diberi dan masukkan ke ruangan yang diberi..

SJ-05-0513 : Kemusykilan Dalam Solat

assalamualaikum..
pertama sekali saya meminta maaf kerana mengemukakan soalan ini pada bahagian yang salah..saya ingin meletakkan soalan ini pada bahagian "Soaljawab Islam/Sembahyang dan Jumaat" tetapi tidak jumpa butang "NEW TOPIC"
saya ada beberapa soalan hendak ditanya:

SJ-11-0254 : Zakat Pendapatan

Salam,

Ana ada persoalan mengenai zakat pendapatan/gaji,
1) Berapakah pendapatan tahunan yg mewajibkan zakat, dan berapa peratus kah dr pendapatan itu yg wajib dikeluarkan zakat?
2) Sekiranya tahun2 sebelum ini tidak dikeluarkan zakat pendapatan sebab kejahilan, adakah wajib qada? atau memadai dgn bertaubat?
3) Ada pendapat yg mengatakan zakat pendapatan adalah bidaah? adakah benar pendapat tersebut?
Diharap dgn kadar kemampuan yg ada tn2 dpt menjawab kemusykilan ini
Sekian. Terima kasih

SJ-04-0117 : kene mandi wajib ke kalau...

Saya ada sedikit kemusykilan dan ingin bertanyakan kpd Panel² Feqh..
saya br jer berkahwin,pertanyaan saya disini ialah perlu ke saya & isteri mandi wajib jika saya hanya menekan kepala zakar ke bibir faraj shj tanpa menyalur kedalamnya..?
Amat bagus jika ada dalil untuk rujukan..
Sekian, wassalam

Pages