Soaljawab Islam

SJ-05-0528 : Hukum baca tasbih sewaktu sujud

Ape hukum baca tasbih sewaktu sujud?

Katala kalo lupa/sengaja tak baca tasbih dalam:

1) Solat bersendirian

2) Solat jemaah

2a) Bagaimana kalo biasenya baca, tapi khayal jap, then masa nak naik ke rukun lain ragu-ragu dah baca ke belum... time solat berjemaah, ape perlu dibuat.

Setakat pembacaan saya, Imam Malik, Syafie, Hanafi kata sunat, Ahmad kata wajib. Nak ikut yg mana. Bagaimana ia bagi kesan pada soalan 1), 2) dan 2a) di atas?

SJ-05-0521 : Angkat Tangan Ketika Takbir Rukuk dan Bangkit

1) Apa hukum angkat tangan sewaktu nak rukuk dan bangun dari rukuk? Macam mana kalo tertinggal

2) Bagaimana pula untuk bangun pada rakaat ke-3 dan ke-4. Wajib ke sunat? Selama ni tau yg bangun dari rakaat ke-3 tu sunat je.Macam mana kalo tertinggal

3) Bagaimana cara utk angkat tangan bangun dari rakaat ke-3. Bangun dan berdiri tegak dulu - tangan ke bawah baru angkat tangan dan selepas jatuhkan mula fatihah? Atau semasa nak bangun tu tangan terus angkat takbir bila dah berdiri?

SJ-05-0515 : Bagaimana Mengetahui Pergerakan Imam

:salam
ada satu riwayat hadith mengenai solat berjemaah para sahabat dengan Nabi S.A.W. (saya ringkaskan tulisannya)
selepas Nabi S.A.W. bangun dari rukuk maka kami terus berdiri sehingga kami melihat Nabi S.A.W. benar benar telah meletakan wajahnya diatas lantai, baru kemudian kami mengikuti beliau (sujud) (Muslim 2/46). persoalannya bagaimana kita ingin mengetahui yang para imam telah sempurna sujudnya! jika solat kita ni kita tak dapat melihat perbuatan/pergerakan imam.

SJ-06-0103 : Niat iqamah/menetap

Salam,

Merujuk perkataan "iqamah"

http://al-ahkam.net/forum09/viewtopic.php?f=9&t=39024

1- adakah sekiranya saya berura-ura (belum tentu) untuk menetap di sesuatu tempat tu bagi sesuatu urusan yg sementara saja(say 1-2 tahun), maka hilang status musafir, sekalipun saya belum pasti tinggal di situ buat sementara waktu

SJ-12-0357 : kemusykilan aurat, bersalaman dan wali

Assalamualaikum

Saya sudah berkahwin dengan seorang wanita yang keluarganya berlatarbelakngkan agama. Akan tetapi timbul persoalan dalam bab mahram ni.

1) Adakah boleh isteri saya bersalaman dan buka aurat dengan sepupu lelaki iaitu anak kepada bapa saudara sebelah bapanya (bapa mertua saya). Atau lebih mudah anak lelaki kepada adik /abang bapa mertua saya.

SJ-01-0153 : Pengertian Taghut

:salam

Mohon penjelasan makna 'Taghut'?
Dizaman sekarang/akhir zaman ini, apakah taghut tersebut?

Jzk

SJ-06-0088 : Solat Jamak dan Qasar

salam,

saya sambung mengaji di Johor dan bekerja di KL. dalam sebulan sekali, sementara di Johor saya akan menumpang rumah abang saya di situ bagi urusan pengajian saya.

1- bolehkah saya jamak dan qasar di Johor sekiranya saya duduk di rumah abang saya dalam

SJ-11-0255 : Biasiswa perlukah dizakat?

salam, saya berkerja dan menyambung pengajian kedoktoran .. gaji dapat, elaun biasiswa bulanan pun dapat.

buat masa ni saya bayar zakat pendapatan.. tapi elaun biasiswa nak kena zakat juga ka.. ? ikutkan kalo sambung belajar ni fisabilillah juga.

sekiranya kena.

katalah saya mula mengaji pada akhir 2009... katalah disember. dan saya dapat elaun untuk januari dan feb 2010 in advance, adakah saya kena zakat bagi ketiga2 bulan tu punye elaun?

PERHATIAN!! TAK DAPAT LOGIN KE al-ahkam.net?

Anda tidak dapat login ke al-ahkam.net? Berikut ini cara untuk mengatasinya:

1. Reset password anda dengan pergi ke link berikut:

http://al-ahkam.net/home/index.php?option=com_user&view=reset

2. Masukkan email yang anda gunakan utk mendaftar di al-ahkam.net dan klik butang submit

3. Selepas itu, periksa email anda. Copy token yang diberi dan masukkan ke ruangan yang diberi..

SJ-05-0513 : Kemusykilan Dalam Solat

assalamualaikum..
pertama sekali saya meminta maaf kerana mengemukakan soalan ini pada bahagian yang salah..saya ingin meletakkan soalan ini pada bahagian "Soaljawab Islam/Sembahyang dan Jumaat" tetapi tidak jumpa butang "NEW TOPIC"
saya ada beberapa soalan hendak ditanya:

SJ-11-0254 : Zakat Pendapatan

Salam,

Ana ada persoalan mengenai zakat pendapatan/gaji,
1) Berapakah pendapatan tahunan yg mewajibkan zakat, dan berapa peratus kah dr pendapatan itu yg wajib dikeluarkan zakat?
2) Sekiranya tahun2 sebelum ini tidak dikeluarkan zakat pendapatan sebab kejahilan, adakah wajib qada? atau memadai dgn bertaubat?
3) Ada pendapat yg mengatakan zakat pendapatan adalah bidaah? adakah benar pendapat tersebut?
Diharap dgn kadar kemampuan yg ada tn2 dpt menjawab kemusykilan ini
Sekian. Terima kasih

SJ-04-0117 : kene mandi wajib ke kalau...

Saya ada sedikit kemusykilan dan ingin bertanyakan kpd Panel² Feqh..
saya br jer berkahwin,pertanyaan saya disini ialah perlu ke saya & isteri mandi wajib jika saya hanya menekan kepala zakar ke bibir faraj shj tanpa menyalur kedalamnya..?
Amat bagus jika ada dalil untuk rujukan..
Sekian, wassalam

SU-00443 : Bulu kucing atas sejadah

salam ustaz dan panel fiqh atau yang berilmu.
ana ingin tanya, apakah hukum apabila terdapat bulu kucing atas sejadah ketika sedang solat?
adakah perlu beralih ke tempat yang tiada bulu kucing?
atau perlu dikibas suapaya bulu kucing jauh dari tempat sujud?

adakah bulu kucing termasuk dalam bangkai?

SJ-01-0154 : musykil tentang ramalan

assalamualaikum...
ana musykil tentang sikap sebahagian penduduk kampung yang percaya dengan ramalan tertentu...contohnya seorang hamba Allah ini dapat meramal tentang sikap seseorang atau kehidupannya di masa lampau...hamba Allah ini juga dapat membantu untuk memulihkan rumahtangga yang bagai telur di hujung tanduk..hamba Allah ini hanya menggunakan gula@garam@air

SJ-03-0129 : Kanak-kanak Belum Mumayyiz Najis?

salam,

bayi kadang2 muntah.. adakah bila kita pegang (tanpa mengetahui samada bernajis atau tak anggotanya) maka dianggap suci = zahirnya takde najis.
bagaimana dengan kanak-kanak.. sebab kita tak tau dia pegang apa sebab dia tak tau najis tu apa.

2- kalo kita ajar anak-anak kita istinjak sendiri, berak basuh sendiri .. katalah umur 4-6 tahun, tapi tak mumayyiz lagi, boleh ke kita anggap mereka ni sudah boleh setel? sebab penat nak istinjakkan sorang2

Pages