Soaljawab Islam

SU-00443 : Bulu kucing atas sejadah

salam ustaz dan panel fiqh atau yang berilmu.
ana ingin tanya, apakah hukum apabila terdapat bulu kucing atas sejadah ketika sedang solat?
adakah perlu beralih ke tempat yang tiada bulu kucing?
atau perlu dikibas suapaya bulu kucing jauh dari tempat sujud?

adakah bulu kucing termasuk dalam bangkai?

SJ-01-0154 : musykil tentang ramalan

assalamualaikum...
ana musykil tentang sikap sebahagian penduduk kampung yang percaya dengan ramalan tertentu...contohnya seorang hamba Allah ini dapat meramal tentang sikap seseorang atau kehidupannya di masa lampau...hamba Allah ini juga dapat membantu untuk memulihkan rumahtangga yang bagai telur di hujung tanduk..hamba Allah ini hanya menggunakan gula@garam@air

SJ-03-0129 : Kanak-kanak Belum Mumayyiz Najis?

salam,

bayi kadang2 muntah.. adakah bila kita pegang (tanpa mengetahui samada bernajis atau tak anggotanya) maka dianggap suci = zahirnya takde najis.
bagaimana dengan kanak-kanak.. sebab kita tak tau dia pegang apa sebab dia tak tau najis tu apa.

2- kalo kita ajar anak-anak kita istinjak sendiri, berak basuh sendiri .. katalah umur 4-6 tahun, tapi tak mumayyiz lagi, boleh ke kita anggap mereka ni sudah boleh setel? sebab penat nak istinjakkan sorang2

SU-00444 : Kerap was-was, apakah ubatnya

salam,

saya mengalami masalah was-was yang super kronik;

1-time baca surah, lupe dah baca fatihah ke belum
2-kerap was-was dah baca bismillah ke belum semasa baca fatihah
3-was-was samada dah duduk antara 2 sujud waktu tahiyyat awal/akhir
4-was-was dah basuh sesuatu anggota ke belum semasa wudhu' , i.e kalo dah basuh kaki kanan, syak basuh kaki kiri, atau syak sapu kepala

Rayuan Derma Pembangunan Darul Kautsar

:salam
Seperti yang dimaklumi oleh sebahagian besar ahli AAN, Pusat Pengajian Agama Darul Kautsar (PPADK) yang diasaskan oleh Maulana Mohd Asri sedang dalam proses pembinaan blok Akademik di Kuchelong, Bachok. Pembinaan untuk fasa ini adalah dalam ini adalah peringkat akhir tetapi masih memerlukan sumbangan kewangan lebih kurang RM60K.

SJ-04-0116 : Doa selesai wuduk

Kalo saya baca doa selepas wuduk

"Asyhadu alla iLaaha IllaLLah, Wasyahadu anna Muhammadan 'Abdahuu wa Rasuuluh"

tetapi sepatutnya

"Asyhadu alla iLaaha IllaLLahu laa Syariika Lahu, Wasyahadu anna Muhammadan 'Abdahuu wa Rasuuluh"

sah tak wuduk.baru check tadi kat buku sifat solat.. ada tertinggal perkataan selama ni.

SJ-01-0163 : bagaimana beramal dengan kepelbagaian pendapat

salam,

saya perhati jawapan panel AAN menggariskan pendapat imam 4 mazhab.

saya baru je blajar2 manhaj salaf ni, tetapi sebab dah lahir dan duduk di negara yg mengamalkan pendapat imam syafie dan syafi'iyyah, jadi agak confuse sebab kalo ikut manhaj salaf, dan pendapat uthmain,ben baz contohnya ade setengah2 benda tak selari.

contohnye dalam perkara wudhu, di malaysia ni:

niat
basuh muka 3x
tangan kanan kiri ke sikut 3x
rambut beberapa helai
kaki

tapi saya perasan salafi:

SJ-05-0511 : Memastikan jawapan panel utk SJ-05-0507

salam,

jawapan shekh kamin

http://al-ahkam.net/forum09/viewtopic.php?f=95&t=38812

SJ-07-0198 : Kekeliruan tentang Tahlil

Saya minta kerjasama antum semua,

Kalau orang tanya saya perkara di bawah ini. Macam mana saya nak jawab:-

Menurut hadith : "Apabila mati anak Adam, putuslah semua amalannya kecuali tiga perkara: Sedekah jariah, ilmu
yang dimanfaatkan atau anak soleh yang mendoakannya." Mutafaq 'alaih.

Oleh sebab di dalam al-Quran juga terdapat doa-doa. Boleh tak kalau anak-anak kita buatkan majlis bacaan Al-Quran (beramai-ramai di kalangan anak-anak sahaja) untuk ayah?

Minta Penjelasan.

Apa yang baru di al-ahkam.net

1. Paragraph kanan (Utk tulisan Arab):
Mengubah paragraf dari kiri ke kanan. Biasanya ia digunakan ketika melakukan posting yg ada ayat2 dlm bahasa arab. Contoh:
- Dalam keadaan biasa (agak hodoh):

SJ-13-0574 : Filem 2012

Salam ustaz

apakah hukum menonton filem 2012? adakah ia termasuk berjumpa dgn tukang ramal/nujum?

SJ-01-0157 : Khilaf Akidah

salam ustaz..

apakah ada khilaf dalam soal akidah? dan adakah ia diiktiraf sebagai satu pebezaan pendapat yg dibenarkan menurut syara'?

SJ-05-0508 : Allah menjawab dalam setiap bacaan al-Fatihah?

:salam

saye ingin kepastian.. benarkah Allah menjawab setiap ayat dalam al-fatihah yang kita baca di dalam solat?.. sebab tu kita di anjurkan supaya membaca dengan teratur,tertib dll..

SJ-07-0203 : Pelbagai Selawat

:salam

Pada masa ini terdapat beberapa jenis selawat seperti syifa', ummiyi etc. Maka ia menjadi kekeliruan kepada ummat kerana sebahagian menerima dan sebahagian menolaknya

soalannya

SJ-03-0131 : Najis anjing di pasir

Assalamualaikum,

Saya buat renovation rumah. Pasir dilonggok di depan pagar. Oleh kerana sedikit masalah, kerja terbengkalai. Pasir depan rumah pulak menjadi tempat anjing-anjing liar buang air besar. Sekarang saya dah sambung kerja renovation, tapi pasir lama tu saya tak mahu lagi. Jiran saya ambil (india) dan digunakan untuk turap (plaster) bahagian pagar sebelah rumahnya (pagar antara rumah saya dengan rumah dia). Dia juga menggunakan kontraktor yang sama dengan saya.

Pages