Soaljawab Islam

SJ-2039: Pinjaman yang dibenarkan dalam islam

Assalamualaikum.
Boleh tak ustaz senaraikan Bank2 yang bebas/semua muslimin boleh berurusan dalam pinjaman.
Ini kerana saya ingin membeli kereta terpakai (second hand) kedai itu telah memberi tiga bank yang berurusan dengan mereka.antara..AM finance & 2 lagi kurang pasti
Kalau boleh ustaz tolong ler uraikan dengan detail masalah nie kerana kereta yang nak beli kereta terpakai, jika yang masih baru mudah sikit untuk berurusan dengan Bank islam

SJ-2037: Zakat dengan ahli keluarga

Bolehkah kita memberi zakat di kalangan ahli keluarga? Contohnya kepada nenek atau pun kepada adik sendiri yang yatim?

SJ-2035: Doa Qunut dalam witir

1. Kenapa ada doa qunut dlm solat witir selepas hari ke 15. Adakah ini dari riwayat yang sahih dan pendapat yang rajeh

2. Secara umumnya bolehkan diterangkan adakah 'hadis ' yang dikategorikan sebagai hadis itu adalah pertuturan Nabi hanya setelah beliau dilantik menjadi nabi ( selepas umur 40 th ) [="purple"] [/]

SJ-2034: berbuka puasa dengan seks

1. apakah berbuka dengan sex itu dibenarkan, means : minum air sikit dulu lah dan melakukan seks sebelum menunaikan maghrib.

2. Adakah riwayat Syaidina Umar berbuka dengan sek itu riwayat yang sahih? [="brown"] [/]

SJ - 2036: ABU JAHAL & ABU LAHAB

Asalamualaikum wbt ,

Adakah abu jahal dan abu lahab ini orang yang sama? saya selalu terkeliru kerana kadang kadang macam org yg sama dan kadang2 macam oerg yag berlainan [="purple"] [/]

SJ-2033: Rencam puasa dan ronga terbuka

1. apakah dalil yang mengatakan memasukkan sesuatu kedlm rongga itu membatalkan puasa.

2. Dari mana pulak kesahihan mengorek telinga dan hidung itu membatalkan puasa?

3. Bagi mendidik anak bersolat telah jelas disebut dalam hadis, tetapi bagi berpuasa adakah ianya mengikut kaedah hadis yang sama dan anak yang berumur 10 th wajib kena pukul kalau tak puasa

SJ-2032: Solat 2X

Assalamualaikum...

Apabila saya berkunjung ke surau setelah solat berjemaah selesai, biasanya saya akan solat sendirian. Tetapi apabila saya selesai solat bersendirian, saya dapati ada jemaah yang baru datang dan mengerjakan solat secara berjemaah. Apakah hukum saya mengulangi sembahyang tersebut dengan secara berjemaah?

kedua: Jika saya mengikuti solat secara berjemaah tersebut dan solat saya terbatal, adakah saya perlu melakukan solat semula ? atau solat saya yang pertama tadi (secara bersendirian) sudah mencukupi.

SJ - 2031 : MENGGAULI ISTERI YANG SEDANG HAID

Assalamu'alaikum,
Apabila seorang isteri itu berada dlm keadaan haid, bolehkah isteri tersebut memuaskan nafsu suaminya dengan hanya bermain ataupun onani kemaluan suaminya? Hal ini berlaku dgn kerelaan isteri tersebut dan bukan dlm keadaan paksa.

SJ - 2028 : ERTI " KEKAL " DI DALAM AL-QURAN AL-KARIM

Assalamualaikum.

Dalam al-Quran ada menyebut perkataan "hum fi ha khalidun". "khalidina fi haa abada" dan "muqim" .

Ayat-ayat ini merujuk kepada penghuni Syurga dan Neraka. Apakah perbezaan makna perkataan ini?

SJ-2030: [Part 1/2] Pelbagai soalan mengenai solat

Assalamu’alaikum!

1) Adakah membaca doa iftitah itu sunnah Rasulullah SAW?

2) Jika jawapan 1 Ya, sekadar manakan bacaan doa iftitah yang menuruti sunnah Rasulullah SAW? Ada sesetengah ustaz menyatakan sehingga akhir seperti yang biasa di baca (la syari ka lahu wa biza lika umirtu wa ana minal muslimin). Namun begitu ada juga sesetengah ustaz yg menyatakan bacaan Rasulullah hanya sekadar (wasubhanallahi bukratan waashila). Mana satukah yang sebenarnya sunnah? Atau kedua-duanya sunnah?

SJ-2029: Minyak Wangi & Kosmetik

Assalamualaikum.
Saya nak tanya pasal kandungan minyak wangi Calvin Klein (ESCAPE) apa yang membimbangkan saya ialah saya ader terima email dr sahabat.. dan melawati web Brunei.. sama juga aktikel dr email yang saya terima juga mengatakan yellow 5 adalah dr sumber haram.

SJ-2026: (dari nstt) Fiqh Siyyam: Mandi lewat

Assalamualaikum w.b.t,

Saya salah seorang pelawat di laman web al-ahkam. Sebenarnya saya ingin bertanya beberapa soalan di laman web al-ahkam tetapi saya tak dapat untuk mendaftar di laman web tersebut. Jadi sebab tu saya hantar email personaly kepada Tuan Hasan Tuan Lah dan juga saudara pendekar (maaf saya tak tahu nama penuh Ustaz).

SJ-2027: Batal puasa?

Adakah mengorek telinga/hidung untuk tujuan membersihkan (mungkin krn tidak selesa) itu membatalkan puasa? Apa yg dimaksudkan dengan memasukkan sesuatu ke dlm rongga yg membatalkan puasa?

SJ-2025: (dari aby2k1) Taharah: Kencing tidak tus

assalamualaikum,

SJ-2024: (kiriman: cipun 2000) Taharah (najis semasa sujud)

Assalamualaikum.w.b.t

Pages