Soaljawab Islam

SJ-05-0537 : persoalan masbuq

salam,

1- kalo makmum masuk ke dalam solat tapi tak sempat baca alfatihah full, hanya sekerat atau sempat rukuk saja, adakah dikira rakaat tu. sebab ada pendapat kata tak dikira dan dianggap rajih. harap jelaskan mana satu yg boleh digunakan

SJ-04-0119 : mandi hadas - perlukah ikut urutan

:salam

saya cuba nak ikut step mandi hadas sunnah, tapi problemnya bila nak ikut tangan,kemaluan,kepala tu selalu was-was dah basuk ke belum anggota sebelum tu. boleh ke kalo saya dah basuh bahagian badan, saya basuh bahagian telinga atau berkumur.atau dah basuh kaki nak basuh bahagian kemaluan ke. juga, disebabkan selepas basuh pergelangan tangan kita dah basuh kemaluan, perlu ke masa basuh bahagian badan kita buat balik step tu?

SJ-01-0156 : was-was murtad

Disebabkan bebanan was2 yg saya hadapi suatu masa saya terlintas,

"itu batal ini batal,banyak pantang larang,rase nak keluar Islam je"

tu kira murtad ke. Check website baheis kata kalo niat murtad, kira sah.
tapi kalo ikut M'sian system kene lalu court dulu,so far perintah allow murtad utk orang Melayu tak boleh lagi.

SJ-11-0262 : Belanja makan = Rasuah?

salam ustaz..

saya ada persoalan tentang satu situasi.

"A seorang engineer, dan seringkali berurusan dengan B yang merupakan supplier kepada syarikat dimana A bekerja. Setiap kali A berjumpa dgn B untuk membincangkan hal urusan kerja, maka B akan mengeluarkan duit belanja makan kepada A. Ia seolah-olah sudah menjadi kewajipan dan tanggungjawab B utk melakukan hal itu. Hal ini berlaku tanpa disuruh oleh A."

Adakah B dikira sedang merasuah A? Apakah perlakuan itu dibenarkan syarak?

SJ-05-0530 : gune flos

salam,

dari hamba Allah:
kalo saya biasa gune flos utk buang sisa makanan kemudian gosok gigi dengan gune toothbrush n toothpaste, sahke ke solat kalau saya terlupa gune flos tapi gosok gigi n gune toothpaste saja.

SJ-12-0360 : Penetapan Wali Anak Luar Nikah

Assalamualaikum,
saya mempunyai persoalan yang perlu dijawab kerana salah seorang kawan saya akan berkahwin dalam masa terdekat.

SJ-05-0520 : Makmum baca fatihah masa Imam baca Ameen

Salam

Makmum syak yg dia mula baca fatihah masa Imam baca Ameen (selepas Imam baca Al-Fatihah).
Boleh ke? Or makmum kene tunggu imam abis Ameen baru dia mula baca.

Kalo masa dia baca fatihah tu dia syak yg dia start baca alfatihah masa imam baca ameen kene ulang balik al-fatihah tu dari awal or teruskan saja?

SJ-05-0536 : Solat Masbuk, bacaan tasyahud

Salam,

Merujuk:
http://al-ahkam.net/forum09/viewtopic.php?f=95&t=38921&p=154763&hilit=kamin#p154763

SJ-07-0199 : Tempoh Pengebumian Rasulullah SAW

Salam.

Boleh saya tahu :

1] Pukul berapa nabi Muhammad wafat?

2] Pukul berapa nabi Muhammad dikebumikan? Adakah pada hari yang sama?

3]Jenazah muslim yg meninggal dunia, apakah tempoh maksimum untuk tidak dikebumikan? 24 jam? 48 jam?

Sekadar pencerahan. Terima kasih krn sudi menjawab.

SJ-13-0575 : I'marah Masjid

:salam

Moga dirahmati Allah...

Dalam surah at-Taubah-18 disebut tentang i'marah masjid atau memakmurkan masjid....sering diperkatakan...'hanya orang yg sering ke masjid saja yg mampu mentadbir masjid'....

Boleh dapatkan pencerahan....

1) adakah i'marah itu bermaksud mentadbir?
2) adakah pentadbir masjid dikategorikan jugak sbg pengi'marah masjid?
3) apakah kreateria pentadbir dan pengi'marah masjid?.

T.kasih.

:wassalam

SJ-01-0155 : Maksud Asyhadu & Beza Nabi dan Rasul

:salam

Moga dirahmati Allah...

2 persoalan yg memerlukan pencerahan dari panel mengenai aqidah...

1) Tentang 2 kalimah syahadah....kenapa digunakan kalimat syahada/asyhadu = saksi??...kenapa tidak penggunaan kalimat amana/aamana = iman??...apakah hikmah/maksud tersirat dari penggunaan kalimat syahada tersebut??...atau mungkin ada perbezaan dari menggunakan kalimat yg lain???

SJ-12-0363 : couple muda

salam.
saya seorang dlm umur pertengahan 20an baru berkahwin dlm 7bln yg lps dgn muslimah sebaya.
walaupon kami berumur tersebut, kami(sy dan isteri) kelihatan spt pelajar universiti dan mungkin ada yg menyangka kami sekolah menengah(malah ada yg menyangka isteri sy sekolah rendah ataupon adik sy).

SJ-03-0138 : air limpahan/limbah & soal najis semasa bersuci

Assalamualaikum

1) air limbah kira najis tak. i.e kalo dalam rumah apartment, rumah atas punye saluran air mandi bocor, menitik ke bawah. problem gak kalo nak wuduk ke mandi hadas ke.

2) semasa wuduk/mandi hadas, kalo ada najis e.g air di soalan di atas menitik, atau pakaian utk wuduk ada najis, atau selipar ada najis kat tapak ke.. effect sah tidaknya bersuci tak?

3) bagaimana kalo time mandi wajib terkencing.. kene repeat balik tak step2 mandi janabah tu dari awal

SJ-12-0373 : kenapa menggalakkan amalan zina?

assalamualaikum ustaz.

1stly saya mohon maaf kpd ahli panel al-ahkam kerana soalan yg saya bakal ajukan ini sudah ramai yg tanya. saya telah pun baca jawapan2 berkaitan dlm ruangan wanita, perkahwinan, seks & pendidikan tapi still saya masih confused terutamanya tentang mahar musamma & mahar mitsl

SJ-05-0519 : Qadha' Solat

Setau saya solat qada dianggap tidak wujud kerana tiada dalil mengenainya, dan jika melakukannya dianggap sia-sia.

1) Sekiranya A sengaja tido lambat (buat assignment, main Xbox etc) dan bangun lambat subuh.. kemudian bermandi ria, solat Subuh pukul lapan, status solat ni qada ke camne, since solat luar waktu?

2) Adakah A perlu niat "qada" ? Apekah perlu melintaskan "qada" di dalam hatinye sedangkan dah sah-sah bile solat dalam keadaan matahari terbit tu solat luar waktu?

Pages