Soaljawab Islam

SJ-12-0362 : Talaq dalam hati

Assalamualaikum..
Sah ke talaq yang disebut dalam hati....

SJ-05-0542 : Syak ketika masbuq

Salam,

Saya seorang yg sangat kuat penyakit was-was.

Masa masbuq time duduk tahiyyat akhir dan dah mula pun, saya syak samada dah duduk antara 2 sujud ke belum. Perlu ke saya sujud sahwi sebelum salam?

Sebab macam menjadi2 pulak penyakit ni, hampir setiap solat kalo bersendirian kene sujud sahwi.. ni solat jemaah sebab masbuq pun dah jadi macam tu... bukan setiap masa dapat rakaat pertama, kadang2 termiss.

SJ-01-0158 : Putus Silaturrahim krn pertahankan pendirian...

Assalamualaikum ustaz,

saya merupakan pelajar(sec tidak formal) pengajian Ilmu secara Salafi samada di Masjid @ diinternet sprt di al-ahkam.net ni....
apabila keyakinan bersama dalil saya perolehi saya cuba amalkan,tetapi malangnya berlawanan dgn amalan tempatan.

Ringkasnya situasi saya sekarang saya bagaikan tidak disukai masyarakt setempat kerana sikap saya tidak memenuhi undangan apabila dijemput menghadiri tahlil arwah.Ini kerana saya berdiri dengan dalil.

soalan saya :

SJ-05-0537 : persoalan masbuq

salam,

1- kalo makmum masuk ke dalam solat tapi tak sempat baca alfatihah full, hanya sekerat atau sempat rukuk saja, adakah dikira rakaat tu. sebab ada pendapat kata tak dikira dan dianggap rajih. harap jelaskan mana satu yg boleh digunakan

SJ-04-0119 : mandi hadas - perlukah ikut urutan

:salam

saya cuba nak ikut step mandi hadas sunnah, tapi problemnya bila nak ikut tangan,kemaluan,kepala tu selalu was-was dah basuk ke belum anggota sebelum tu. boleh ke kalo saya dah basuh bahagian badan, saya basuh bahagian telinga atau berkumur.atau dah basuh kaki nak basuh bahagian kemaluan ke. juga, disebabkan selepas basuh pergelangan tangan kita dah basuh kemaluan, perlu ke masa basuh bahagian badan kita buat balik step tu?

SJ-01-0156 : was-was murtad

Disebabkan bebanan was2 yg saya hadapi suatu masa saya terlintas,

"itu batal ini batal,banyak pantang larang,rase nak keluar Islam je"

tu kira murtad ke. Check website baheis kata kalo niat murtad, kira sah.
tapi kalo ikut M'sian system kene lalu court dulu,so far perintah allow murtad utk orang Melayu tak boleh lagi.

SJ-11-0262 : Belanja makan = Rasuah?

salam ustaz..

saya ada persoalan tentang satu situasi.

"A seorang engineer, dan seringkali berurusan dengan B yang merupakan supplier kepada syarikat dimana A bekerja. Setiap kali A berjumpa dgn B untuk membincangkan hal urusan kerja, maka B akan mengeluarkan duit belanja makan kepada A. Ia seolah-olah sudah menjadi kewajipan dan tanggungjawab B utk melakukan hal itu. Hal ini berlaku tanpa disuruh oleh A."

Adakah B dikira sedang merasuah A? Apakah perlakuan itu dibenarkan syarak?

SJ-05-0530 : gune flos

salam,

dari hamba Allah:
kalo saya biasa gune flos utk buang sisa makanan kemudian gosok gigi dengan gune toothbrush n toothpaste, sahke ke solat kalau saya terlupa gune flos tapi gosok gigi n gune toothpaste saja.

SJ-12-0360 : Penetapan Wali Anak Luar Nikah

Assalamualaikum,
saya mempunyai persoalan yang perlu dijawab kerana salah seorang kawan saya akan berkahwin dalam masa terdekat.

SJ-05-0520 : Makmum baca fatihah masa Imam baca Ameen

Salam

Makmum syak yg dia mula baca fatihah masa Imam baca Ameen (selepas Imam baca Al-Fatihah).
Boleh ke? Or makmum kene tunggu imam abis Ameen baru dia mula baca.

Kalo masa dia baca fatihah tu dia syak yg dia start baca alfatihah masa imam baca ameen kene ulang balik al-fatihah tu dari awal or teruskan saja?

SJ-05-0536 : Solat Masbuk, bacaan tasyahud

Salam,

Merujuk:
http://al-ahkam.net/forum09/viewtopic.php?f=95&t=38921&p=154763&hilit=kamin#p154763

SJ-07-0199 : Tempoh Pengebumian Rasulullah SAW

Salam.

Boleh saya tahu :

1] Pukul berapa nabi Muhammad wafat?

2] Pukul berapa nabi Muhammad dikebumikan? Adakah pada hari yang sama?

3]Jenazah muslim yg meninggal dunia, apakah tempoh maksimum untuk tidak dikebumikan? 24 jam? 48 jam?

Sekadar pencerahan. Terima kasih krn sudi menjawab.

SJ-13-0575 : I'marah Masjid

:salam

Moga dirahmati Allah...

Dalam surah at-Taubah-18 disebut tentang i'marah masjid atau memakmurkan masjid....sering diperkatakan...'hanya orang yg sering ke masjid saja yg mampu mentadbir masjid'....

Boleh dapatkan pencerahan....

1) adakah i'marah itu bermaksud mentadbir?
2) adakah pentadbir masjid dikategorikan jugak sbg pengi'marah masjid?
3) apakah kreateria pentadbir dan pengi'marah masjid?.

T.kasih.

:wassalam

SJ-01-0155 : Maksud Asyhadu & Beza Nabi dan Rasul

:salam

Moga dirahmati Allah...

2 persoalan yg memerlukan pencerahan dari panel mengenai aqidah...

1) Tentang 2 kalimah syahadah....kenapa digunakan kalimat syahada/asyhadu = saksi??...kenapa tidak penggunaan kalimat amana/aamana = iman??...apakah hikmah/maksud tersirat dari penggunaan kalimat syahada tersebut??...atau mungkin ada perbezaan dari menggunakan kalimat yg lain???

SJ-12-0363 : couple muda

salam.
saya seorang dlm umur pertengahan 20an baru berkahwin dlm 7bln yg lps dgn muslimah sebaya.
walaupon kami berumur tersebut, kami(sy dan isteri) kelihatan spt pelajar universiti dan mungkin ada yg menyangka kami sekolah menengah(malah ada yg menyangka isteri sy sekolah rendah ataupon adik sy).

Pages