Merawat gangguan penghadaman

Primary tabs

SECARA asasnya, probiotik adalah bakteria hidup yang memberi manfaat kepada kesihatan apabila diambil dalam kuantiti yang secukupnya.

Peranan umum probiotik terhadap kesihatan manusia adalah mengekalkan ekosistem di dalam usus - mikroflora usus - untuk keseimbangan melalui pertumbuhan bakteria baik di dalam usus, dengan ini ia boleh mengawal pertumbuhan bakteria yang merbahaya.

Mikroflora di dalam usus yang seimbang memastikan kesihatan sistem penghadaman, yang menjadi asas kepada kesihatan kita. Tugasan bakteria usus yang baik adalah:

“Membantu dalam penghadaman dan penyerapan zat makanan, serta menghasilkan sesetengah vitamin dan asid folik.

“Membantu sel usus tumbuh dan kekal sihat, bakteria sihat membantu sistem imuniti usus dan melindunginya daripada jangkitan organisma yang masuk ke dalam usus.

“Membantu mengurangkan kesan toksin merbahaya dan bahan penyebab kanser yang terhasil di dalam usus.

Pertubuhan Gastroenterologi Sedunia memberi saranan bahawa untuk memperbaiki kesihatan penghadaman, makanlah produk dari hasil tenusu, terutamanya probiotik yang telah terbukti berfaedah terhadap kesihatan penghadaman. – Sumber: WGO

Penggunaan probiotik di hospital

Di hospital, probiotik yang diberikan kepada pesakit adalah dalam bentuk kapsul. Ia diberikan untuk merawat cirit-birit yang berlaku disebabkan oleh banyak faktor. Sehingga hari ini, probiotik telah dibuktikan berkesan dalam dua keadaan: antibiotik- menyebabkan kolitis dan gastroenteritis akut.

Penggunaan probiotik untuk rawatan

* Ulcerative kolitis

Ulcerative kolitis adalah penyakit radang usus (IBD) mengakibatkan tanda gejala seperti sakit pada abdomen, cirit-birit dan pendarahan. Terdapat bukti yang mengesyorkan penggunaan probiotik untuk mengurangkan tanda gejala gangguan penghadaman.

* Pouchitis

Pouchitis ialah keadaan di mana kebengkakan yang berlaku pada pouch di dalam usus pesakit yang telah menjalani pembedahan pembuangan usus besar untuk merawat penyakit ulcerative kolitis. Tanda gejala pouchitis ialah cirit-birit dan sakit pada bahagian abdomen. Keadaan ini selalunya dirawat dengan penggunaan antibiotik. Sesetengah kajian telah membuktikan probiotik membantu dalam merawat tanda gejala pouchitis yang ringan.

* Sindrom usus meragam (IBS)

IBS adalah masalah yang melibatkan usus besar, menyebabkan perubahan tabiat buang air besar dan tanda gejalanya adalah seperti cirit-birit, kekejangan pada abdomen dan kembung perut. Tiada penyembuhan pada penyakit ini dan rawatannya yang sedia ada sekarang tidak memuaskan. Sehingga sekarang kajian perubatan telah membuktikan bahawa probiotik boleh membantu mengurangkan gejala masalah ini.

* Jangkitan helicobacter pylori (H pylori)

H pylori ialah bakteria yang menyebabkan kebengkakan di dalam perut dan lama-kelamaan ulser di dalam perut akan terbentuk. Rawatan yang biasa diberi untuk jangkitan H pylori ialah antibiotik, tetapi sesetengah pesakit mungkin akan menghadapi kesukaran untuk menghilangkan jangkitan ini dengan terapi antibiotik yang lazim digunakan. Terdapat bukti yang mengesyorkan dengan menambah probiotik dalam rawatan antibiotik mungkin akan membantu menambahkan peluang penyembuhan dari jangkitan H pylori

Adakah probiotik suatu keperluan?

Probiotik bukanlah satu keperluan makanan tambahan kepada individu yang normal. Sekiranya anda sihat, pengambilan harian probiotik - makanan yang kaya dengannya, merupakan makanan dari produk tenusu seperti yougurt dan minuman susu kultur, sudah memadai untuk memenuhi jumlah probiotik yang diperlukan untuk mengekalkan kesihatan system penghadaman dan kesejahteraan hidup anda.

* Dr. Tan Huck Joo ialah presiden Persatuan Gastroenterologi dan Hepatologi Malaysia. Penulis tidak ada kaitan dan tidak menyokong setiap jenama atau produk. Artikel ini adalah milik Persatuan Gastroenterologi dan Hepatologi Malaysia dan disokong oleh Program Sehat VITAGEN perut. Untuk kesihatan percuma buku kecil pencernaan atau maklumat lebih lanjut, sila hubungi 03-5621 1408.

Link asal: Utusan Online