SJ-07-0194 : Doa antara 2 khutbah & bacaan tahiyyat awal

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-07-0194 : Doa antara 2 khutbah & bacaan tahiyyat awal

:salam

Adakah ada doa khusus yg perlu dibaca semasa di antara 2 khutbah.. saya selalu lupa doa tu, boleh guna doa sendiri?

kedua, sekiranya pada tahiyyat awal terbaca bacaan tahiyyat akhir, boleh ke b erenti sekerat je (tak abiskan), sebab bacaan tu tak sepatutnya dibaca pada tahiyat awal?

:wassalam

Offline
Joined: 01/01/1970 - 7:30am
Re: Doa antara 2 khutbah dan soalan tentang bacaan tahiyyat awal

wa'alaikumussalam

Alhamdulillah. Kami akan cuba menjawab soalan ini dengan kadar kemampuan yang ada, InSyaAllah.

Q1 - Tidak ada do'a khusus yang disarankan semasa Imam duduk diantara dua khutbah. Ada Fuqaha' yang menggalakkan membaca al-Quran pada waktu tersebut, dan ada juga yang menyebut bacaan surah al-Ikhlas secara khusus, sebagaimana hadith Jaabir ibn Samurah ra riwayat Muslim.

Al-Khatib al-Syarbini menyatakan bahawa kadar duduk diantara 2 khutbah itu adalah sepanjang surah al-Ikhlas. Tidak dibincangkan surah mana atau zikir apa yang harus dibaca. Akan tetapi didalam Sahih Ibn Hibbaan, Nabi :saw dikatakan membaca al-Quran didalamnya. Mughni al-Muhtaaj [1/557].

Kesimpulannya ialah pada waktu berdiam diri diantara dua khutbah, seseorang itu dibolehkan membaca do'a, berzikir atau membaca al-Quran. Bacaan tersebut tidak boleh dibaca secara kuat (jahr) kerana akan mengganggu makmum yang lain. Tidak ada do'a khas yang disarankan untuk dibaca.

Q2 - Tidak ada masalah jika anda terbaca zikir tahiyyat akhir didalam tahiyyat awal, dan berhenti membaca apabila teringat. Solat masih sah.

Sekian, wassalam

خيرالأمين