SJ-11-0103 : Tanah Waqaf - URGENT BANGAT!! - Siri2

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-11-0103 : Tanah Waqaf - URGENT BANGAT!! - Siri2

:salam

T.kasih atas perhatian segera dr saudara THTL. Saya mohon pencerahan dari kes kedua:

masalah yg timbul adalah masalah akad jual-beli atau waqaf tersebut...boleh tak kita berhukum dr segi akad perbuatan si A yg menerima pembyrn dr si B adalah akad jual beli....walaupun di akhir pembyrn secara ansuran tersebut...si A mengatakan jualpun idak..waqaf pun idak...akad dr segi lafaznya berbeza plak dr perbuatannya yg menerima wang pembyrn dr si B tersbt....boleh atau idak kita ambil dr segi perbuatan si A tersebut???

kes ketiga plak:

Quran suruh kita mencatat proses hutang-memiutang....boleh atau tak kita tolak dakwaan isteri si A yg menafikan pembyrn hutang tersbt...sedangkan si B ada mencatat pembyrn hutang tersbut kepada si A...btul atau tidak kaedah ini???

Mohon pencerahan dr ustaz THTL

SJ-11-0103 : Tanah Waqaf - URGENT BANGAT!! - Siri2

:wassalam

al-Jawab:

kes kedua:

apabila si A mati dan meninggalkan hartanah yang tidak pasti, maka secara otomatik harta itu diklaskan sebagai hartapesaka. si B hendaklah membuat tuntutan civil untuk membuktikan ada berlaku jualbeli antaranya dgn si mati. Maka ini sudah jadi kes civil. Bila dah jatuh syubhah, maka ia hendaklah diselesaikan mengikut prosedur perundangan (civil dan syari'ah)

Kes ketiga:

Ini adalah pertindihan hak. Hak keluarga si mati akan menuntut hak harta pesaka. Maka si B yang ada urusniaga hartanah dgn si mati hendaklah memfailkan tuntutan di mahkamah civil dan mengikut proses perundangan. Jika mahkamah mendapati urusniaga itu kukuh berdasarkan bahan bukti yang berjaya dibuktikan, maka itulah yg berlaku dalam proses perundangan negara kita.

Urusniaga yg besar nilainya spt jualbeli hartanah, maka ia memerlukan prosedur yang legal bukan dilakukan secara rahsia. Jika rahsia, maka hendaklah mengemukakan tuntutan civil terhadap harta si mati. Sekian