SJ-12-0239 : khunsa: alat kelamin lain, emosi lain

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-12-0239 : khunsa: alat kelamin lain, emosi lain

aslm wbt

merujuk kpd link di bwh

http://www.al-ahkam.net/home/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=7328&sid=5b5271d0baf87abe0fb58b8b71530dbe

Menurut syara': khunsa ialah seseorang yg diragui seksnya (jantinanya) sama ada kedua-dua alat kelamin, tiada langsung atau ada alat kelamin lelaki tapi batinnya perempuan atau sebaliknya. Menurut Syaikh Hasanain Muhammad Makhluf, Fatwa Darul Ifta', ada dua jenis khunsa: khunsa ghayr musykil (khunsa yg senang ditentukan kecenderungan seksnya dan khunsa musykil (yg sukar ditentukan).

soalan:

pd perkataan yg diboldkan itu, ia seolah2 memberikan kebenaran kpd pondan2 yg alat kelaimn lelaki tapi emosi nk jd pompuan, jd bagaimana?

Offline
Joined: 01/01/1970 - 7:30am
SJ-12-0239 : khunsa: alat kelamin lain, emosi lain

al-Jawab:

itukan baru definasinya saja. soalan yang mujahid baca itu hanya berputar pada definasi pondan saja. atau mujahid ingin mempertikaikan definasi pondan. jika mujahid ada definasi lain silakanlah...

salah satu definasi pondan ialah lelaki yang ada alat kelamin lelaki tapi jiwanya perempuan atau perempuan yang ada alat seksual perempuan tapi jiwanya lelaki (tomboy). Mujahid faham dari definasi ini Islam menggalakkan keujudan pondan. MasyaAllah, macam mana boleh faham macam tu sekali???

alangkah baiknya kalau mujahid tanya," macam mana nak selesai masaalah pondan dari perspektif Islam?