SJ-13-0426 : lelaki ' lembut'

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-13-0426 : lelaki ' lembut'

:salam

9) Apa pandangan panel tentang ‘lelaki lembut’ yang semakin menjadi2 sekarang . Sebagai contoh pelakon2 islam kini yang gemar berkelakuan begitu dlm filem/drama ? Bahkan di sekolah2 pun ade pelajar lelaki yang perlakuan mcm perempuan. Cth: sukakan warna2 pink n anak patung, suara , gaya berjalan, memakai bedak (kdg2 tebal) ke sekolah dan gemar bergaul dgn pelajar perempuan shj ? Adakah sebagai guru hanya melihat shj ? sebab ibubapanya pun x kisah.

SJ-13-0426 : lelaki ' lembut'

ÈÓã Çááå æÇáÕáÇÉ æÇáÓáÇã Úáì ÑÓæá Çááå æÈÚÏ

Pada saya lelaki yang dikategorikan lembut ini ada 2: pertama seorang yang dilihat lembut tapi dia bukan jenis yang suka meniru-niru perempuan, yang ini tidak ada masalah, yang menjadi masalah yang kedua seorang lelaki lembut dan suka, mengada-ngada meniru gaya perempuan, seperti yang saudara sebutkan meniru-niru dari segi suara, gaya berjalan, memakai bedak (ini bedak yang jenis perempuan pakai yang disebut bedak asas).

Cuma saya tak bersetuju sukakan warna pink…ini bukan ukurannya, kerana ada orang lelaki yang memang lelaki yang menyukai warna pink, seperti mereka yang obsess dengan warna ini,
Maka ibu bapa, guru dan masyarakat umumnya mesti mengambil berat persoalan ini…adapun hadis-hadis tentang masalah ini semua maklum..
Wallahu a’lam…