SJ-13-0559 : Hukum Mendedahkan Rahsia

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-13-0559 : Hukum Mendedahkan Rahsia

:salam

Saya ada kemusykilan untuk ditanya. Harap tulisan saya ini jelas dan dapat difahami.

Dalam kita bergaul dengan sahabat-sahabat dan teman-teman sehari-hari, adakalanya, boleh dikatakan agak lumrah juga, ada di kalangan mereka pernah memberitahu kita supaya merahsiakan sesuatu tentang apa yang telah diperkatakan atau diperbualkan sesama kita. Tidak kiralah sama ada sekadar luahan hati, bertanya pendapat ataupun sekadar perbualan biasa dan berkongsi pengalaman.

Soalannya, sejauh manakah rahsia itu menjadi suatu rahsia? Apakah ada kelonggaran tertentu untuk kita berkongsi rahsia tersebut kepada teman yang lain, teman yang kita percaya kejujurannya, jika kita rasa terdesak untuk memberitahu rahsia tersebut, tanpa tujuan untuk mengaibkan sesuatu pun terhadap si perahsia? Bolehkah dalam keadaan terdesak sebegini kita dibolehkan untuk memberitahu nama si perahsia? Contohnya untuk membantunya dalam kesusahan, prihatin tentang keadaaannya dan sebagainya.

Atau dengan kata lain, bolehkah kita memberikan satu senario atau gambaran yang lain tentang rahsia tersebut tanpa memberitahu rahsia dan nama asalnya si perahsia tersebut?

Apakah pandangan Islam tentang kedua-dua hal ini? Dan jika tiada kelonggaran tentang hal ini, apa yang dapat diperbaiki dan dilakukan jika kita telah berkongsi rahsia tersebut, tanpa menggugat persahabatan yang telah terbina antara kita? Adakah ia telah dikira sebagai melanggar amanah ataupun sebagainya.

Mohon pencerahan dari yang arif. Jazakallahu khair.

Re: Rahsia

بسم الله
والحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه ومن والاه أما بعد

- Rahsia adalah amanah yang wajib dipelihara. Apabila seseorang diamanahkan untuk menjaga sesuatu rahsia, maka wajib dia menjaganya dan haram menyebarkannya.

- Allah Taala berfirman:
وَأَوْفُوا بِالْعَهْدِ إِنَّ الْعَهْدَ كَانَ مَسْئُولا

Maksudnya, "Dan sempurnakan perjanjian. Sesungguhnya perjanjian adalah suatu yang dipersoalkan". (Al-Isra: 34)

- Nabi Sallallahu ALaihi Wasallam pernah bercakap suatu rahsia kepada isteri baginda, lalu dia menceritakannya. Allah Taala menegur isteri baginda itu dengan firmanNya:

وإذ أسرَّ النبي إلى بعض أزوجه حديثا فلمَّا نبأت به وأظهره الله عليه عرَّف بعضه وأعرض عن بعض فلمَّا نبأها به قالت مَن أنبأك هذا قال نبأني العليم الخبير

Maksudnya, "Dan (ingatlah), ketika Nabi memberitahu suatu perkara secara rahsia kepada salah seorang dari isteri-isterinya. Kemudian apabila isterinya itu menceritakan rahsia yang tersebut (kepada seorang madunya) dan Allah menyatakan pembukaan rahsia itu kepada Nabi, (maka Nabi pun menegur isterinya itu) lalu menerangkan kepadanya sebahagian (dari rahsia yang telah dibukanya) dan tidak menerangkan yang sebahagian lagi (supaya isterinya itu tidak banyak malunya). Setelah Nabi menyatakan hal itu kepada isterinya, isterinya bertanya: Siapakah yang memberi tahu hal ini kepada tuan? Nabi menjawab: Aku diberitahu oleh Allah Yang Maha Mengetahui, lagi Amat Mendalam PengetahuanNya (tentang segala perkara yang nyata dan yang tersembunyi)". (Al-Tahrim: 3)

- Membuka rahsia apabila diamanahkan juga adalah tanda dan sifat orang munafiq. Nabi Sallahu Alaihi Wasallam bersabda,

"Empat sifat sesiapa yang ada padanya keempat-empat ini, maka dia munafiq sejati. Sesiapa yang ada satu sifat daripadanya maka dia mempunyai satu sifat munafiq sehingga dia meninggalkannya. Apabila diamanahkan kepadanya, dia mengkhianati.....". Direkod oleh Bukhari dan Muslim.

Wallahu A'lam