SJ-1668: Makan di restoran orang kafir

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-1668: Makan di restoran orang kafir

Assalamu'alaikum ustaz..

Apa pendapat ustaz terhadap orang Islam yang makan di restoran orang kafir, terutama kami di luar negara yang jarang terdapat restoran muslim...

Seperti yang kita tahu pinggang mangkuk yang mereka gunakan adalah yang sama yang mereka gunakan untuk daging babi, dan tidak disamak mengikut kaedah syafi'e..

Dalam perkara ni, bolehkah kami menggunakan pendapat mazhab eg maliki yang tidak mensyarakkan kewajipan menyamak tersebut... atau ada tak kaedah lain yang boleh kami gunakan dalam masalah ini?

Wassalam

Re: SJ-1668: Makan di restoran orang kafir

Jawab:

1. Hukum makan di premis/restoren non-muslim. Hukumnya : harus kerana asas pemakanan dalam Islam ialah halal dan bersih. Jika di pastikan halal (disembelih atau pengusaha restoren itu ahlil kitab) dan kebersihan terjamin, maka ia halal di makan (Dalil:" pada hari ini dihalalkan bagi kamu yg tayyibat" (alMaidah: 5) terjemahnya
Panduan: Jika anda musafir ke negara Kristian spt UK atau EC atau USA, hampir setiap bandar besar ada penempatan orang Islam dan anda lebih mudah kerana makanan orang Kristian-Yahudi boleh dimakan (kecuali khinzir) menurut jumhur.
2. Hukum makan di premis makanan yg menyediakan khinzir.
Restoren/Premis ini hendaklah dijauhi kecuali dharurat di mana nyawa orang Islam terancam kelaparan dan itulah satu-satunya restoren yg ada. Ini bukan masalah samak atau tidak tapi syubhat dari segi penyediaan makanan adalah suatu yg perlu dijauhi mengikut petua Imam Syuyuti,,"jika bercampur yg halal dan haram, maka dimenangkan yg haram."
Pastikan anda mencari restoren yg tidak menyediakan khinzir terlebih dahulu. Masyarakat Barat amat telus dan mereka akan menceritakan kepada anda jika anda bertanya mengenai makanan yg disediakan di premisnya.
3. apakah boleh menggunakan kaedah Malikiah?
Boleh jika dharurat.
Rujukan:
Fatwa Mufti kerajaan Brunei, Irsyad Hukum 1999
Fiqh alManhaji, Dr alBugho
Halal dan Haram, Dr Qardhawi (Allahu a'alam)