SJ-2355: Terjumpa duit@barang berharga tetapi dgn nilai keci

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-2355: Terjumpa duit@barang berharga tetapi dgn nilai keci

:salam

Didahului dgn memohon maaf, sekiranya soalan berikut sudah ada dlm arkib, sudah surf....tapi tak jumpa @ mungkin tak terjumpa.
Soalanya berkaitan dgn duit atau barang bernilai yg kita jumpai tetapi nilainya kecil; bolehkah kita mengambilnya? Cth:

1. Duit dgn nilai 20 sen @ 30 sen, kita jumpa ditepi jalan.
2. Duit dgn nilai seperti diatas tapi kita jumpa dekat pejabat, semua rakan2 tak mahu mengambilnya, masing membiarkan begitu sahaja.
3. Kita terjumpa pen @ disket kosong.

Saya pernah terbaca satu artikel berkaitan barang yg kita terjumpa dan barang tersebut bernilai kecil. Dlm artikel tersebut membolehkan kita menggunakan apa yg kita jumpa itu disebabkan nilainya kecil dan tidak perlu diwartakan. Tetapi saya sudah terlupa di lamanweb mana, samada laman web Ustz Samsuri @ Al-Ahkam. Ada pula Ustaz dikawasan saya menyatakan kalau kita terjumpa duit walaupun 5 sen dan kita guna duit itu utk mencukupkan nilai utk membeli kain sarung, dan kain itu kita gunakan utk sembahyang atau apa2 saja, maka amalan/ibadat kita itu tiada apa2 nilai :ahaks. Saya rasa pendapat tersebut kurang tepat. Wallahualam...

Re: SJ-2355: Terjumpa duit@barang berharga tetapi dgn nilai

:wassalam

Jawab:

Luqatah (barang tercicir) yg dibahaskan syara' bukanlah nak bahaskan duit syiling atau barang2 yg bernilai rendah. Ini kerana Fiqh Syafi'iy mentakrifkan Luqatah (barang tercicir) sebagai benda terhormat (valued items) (arRimli: Nihayah: 5/422), maka jika bernilai satu sen, 5 sen atau kurang dari seringgit, itu menepati hadis asySyareef:
HR Ahmad dari Jabir ra, " RasuluLlah saw mengizinkan kami memanfa'atkan barang tercicir spt tongkat, cambuk, tali atau yg sejenisnya." WA