SJ - 2942: Puasa ganti

Primary tabs

3 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ - 2942: Puasa ganti

assalamualaikum..
saya ada kemusykilan mengenai puasa ganti (Qadha')..apakah hukumnya jika kita berniat untuk berpuasa ganti tapi pada keesokannya kita dengan sengaja tidak melaksanakannya.?saya ada juga terdengar cite yang mengatakan jika kita berbuat demikian puasa ganti kita akan bertambah contohnya jika kita berhutang 6 hari ia akan menjadi 7 hari..sila beri penjelasan mengenai hal ini......sekian terima kaseh...

Re: puasa ganti

:wassalam

Jumlah puasa qadha' tidak akan bertambah sekiranya seseorang yg berpuasa ganti pada bulan selain ramadhan lalu dia dgn sengaja membatalkan puasanya.

Sekiranya tidak berpuasa pada hari itu, hendaklah ia menggantikannya pada hari lain. Ini sabit dari Hadith S.A.W

Abu Said Al-Khudri berkata: "Aku telah menyediakan makan kpd Rasulullah S.A.W. Baginda datang dgn bbrp org sahabat.
Apabila makanan dihidangkan, salah seorang dari mereka berkata: "Aku sedang berpuasa." Baginda S.A.W: "Saudara kamu telah menjemput kamu dan berbelanja utk kamu." Lalu baginda menyuruh dia, "berbukalah puasa dan berpuasalah pada hari lain yg dikehendaki kamu." (Hadith riwayat Al-Baihaqi. Al-Hafiz mengatakan sanadnya hassan)

Jumhur fuqaha memakruhkan perbuatan berbuka puasa (di bulan selain ramadhan) tanpa sebab munasabah dan hendaklah mengqadha'nya pada hari lain pada jumlah hari yg ditinggalkannya itu.

Wallahua'lam

Re: SJ - 2942: Puasa ganti

:wassalam
Tahqeeqan:
Jawapan Ust Zayed itu boleh diterima, cuma Hadis Abu Sa'eed itu adalah dalil dalam bab Boleh berbuka puasa sunat. Jadi tak sesuai dibawa dalil itu dalam bab Puasa Qadha'.
Bab Niat ini menyamai sepertiga agama (Imam Nawawi: matan arba'een) dan ia bermaksud suatu azam, cita2, keputusan, wawasan dan satu komitmen. Bila kita berniat utk melakukan ibadah, maka hendaklah diteruskan kecuali uzur syara'iy. Agama dan ibadah ni bukan benda main-main, ia benda serius. Banyaklah beristighfar. WA