SJ - 3238: [G] Makanan Basi Najis?

Primary tabs

3 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ - 3238: [G] Makanan Basi Najis?

:salam
Benarkah makanan yg sudah basi diHUKUMkan sebagai Najis?

Jadi, Haramkah tindakan sesetengah golongan daripada kita pada hari ini yg bertindak MERASA makanan tersebut untuk mengetahui bahawa ia sudah basi atau belum?

WA

Re: MAKANAN BASI ?

:salam

Quote:
Benarkah makanan yg sudah basi diHUKUMkan sebagai NAjis?

Islam menggariskan makanan halal dan haram. Antara kaedahnya ialah spt yg terkandung dalam al-Quran:

"Hai manusia! Makanlah dari apa-apa yang ada di bumi ini yang halal dan baik, dan jangan kamu mengikuti jejak syaitan karena sesungguhnya syaitan itu musuh yang terang-terangan bagi kamu." (al-Baqarah: 168)

"Hai orang-orang yang beriman! Makanlah yang baik-baik dari apa-apa yang telah Kami berikan kepadamu,...." (al-Baqarah: 172-173)

Dgn erti kata lain, Islam mengatakan halal bagi makanan yg baik2. walaupun begitu, sekiranya sesuatu perkara itu tidak baik utk dimakan, tidak semestinya ia najis. Makanan yg basi tidak termasuk dalam kategori najis. ttp ia merupakan sesuatu yg merosakkan diri sendiri dan boleh membawa penyakit.

Adapun merasa spt yg ditanyakan, ingin saya tanya kembali kpd sdr, sekiranya tidak dirasa, bagaimana pula utk memastikan(100%) bahawa makanan itu telah basi? Jika tidak dirasa ttp dibuang terus, bukankah ia membazir sekiranya ia tidak basi?

samalah spt waktu solat. salah satu syarat sah solat ialah masuk waktu. Dan kita pada umumnya melihat jam utk menentukan masuk waktu. Jadi, bukankah melihat jam itu menunjukkan kpd kita masuk atau tidak waktu solat itu?

Sekian. WA.

:wassalam

Halal dan Haram dalam Islam
Oleh Syeikh Yusuf Qaradhawi

Re: SJ - 3238: Makanan Basi Najis?

:wassalam
Tas-hih/Tahqeeq

Makanan basi tidak najis kerana tidak ada dalil yg mengatakan kenajisannya. Bukankah makanan itu dimasak dari bahan2 yg suci? Apatah lagi yg masih was-was samada basi atau tidak. Amalan sesetengah orang yg merasa atau mencium terlebih dulu itu suatu perbuatan yg terpuji. Zaman peti ais ni sepatutnya isu makanan basi ni dah tak timbul. WA