SU-00231: Adakah Gelatin Itu Haram Dimakan?

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SU-00231: Adakah Gelatin Itu Haram Dimakan?

:salam

Dulu saya ada terbaca dalam ruangan 1001 kemusyikilan kelolaan Ustaz Abdul Hayei Abdul Shukor dalam Mingguan Malaysia mengenai soal gelatin, adakah ianya haram dimakan. Kalau tak silap saya, Ustaz Hayei mengatakan yang gelatin itu halal walaupun ianya berasaskan lemak babi. Hujahnya ialah gelatin itu telah mengalami proses transformasi yg mana zat asal lemak babi itu sudah tiada lagi. Sama seperti tuak masam yg mana haram diminum tetapi bila mengalami proses transformasi menyebabkan ianya menjadi cuka, maka cuka itu halal dimakan. Begitu juga arak yg berasaskan anggur yg zat asalnya halal. Saya ada juga membaca perbicaraan ini dalam islam-online.net yg mana ulasannya sama dgn Ustaz Hayei tadi.

Tetapi soal ini amat sensitif di Malaysia. Asal saja babi, semuanya haram. Harap pihak panel dapat memberi penjelasan di sini.

Sekian. :ooo:

:wassalam

Re: SU-00231: Adakah Gelatin Itu Haram Dimakan?

:salam

Tidak dinafikan mmg terdapat yg menghalalkan gelatin sptmana yg sdr kemukakan di atas. dan persoalan ini telah kami jawab seblum itu. Maka, tidaklah perlu saya menulisnya kembali. Memadai sdr merujuk URL2 yg saya senaraikan di bawah. Sekian. WA.

:wassalam

SJ-1665: [U] Gelatin
1169: emulsifier dan gelatin 2