Antara Pandangan Salaf dan sebahagian Salafi : Tazkirah Sebelum Khutbah Jumaat

Primary tabs

Telah disebutkan sebelum ini dalam beberapa pandangan dan tulisan, bahawa mereka yang menggunakan istilah 'salafi' perlu menilai kembali apakah mereka benar mengikuti salafussoleh (generasi terawal dan terbaik), atau mereka mengikut pandangan sebahagian tokoh salafi moden tanpa disedari? Saya ingin memudahkan dengan memberikan satu nasihat dan satu contoh untuk mudah difahami:

1. Nasihat saya ialah: buatlah rujukan dan kajian agar kita benar-benar tahu adakah sesuatu pegangan itu adalah memang datangnya daripada generasi awal iaitu salafussoleh, atau ia hanyalah dikatakan 'pegangan salaf (tanpa huruf 'i')' oleh sebahagian tokoh salafi moden? Kalau tiada rujukan dan tiada kajian, itu lebih kepada mengikut tanpa bukti dan sikap itu bukanlah sikap salafi yang kita dengari disebut iaitu 'mengikut dalil menurut kefahaman salafussoleh'.

2. Contoh yang saya berikan pula (selain contoh dari fiqh amalan solat spt 'sedekap di atas dada') ialah: Larangan memberikan tazkirah sebelum khutbah Jumaat. Saya ringkaskan contoh ini seperti di bawah:

a) Terdapat sebahagian yang menggelarkan diri mereka sebagai 'salafi' atau 'pendokong Sunnah' melarang tazkirah diberikan sebelum solat Jumaat. Mereka ini menyatakan bahawa terdapat hadith sahih yang melarang ditambah pula ia tidak diamalkan oleh salafussoleh, maka ia membawa kepada bid'ah.

b) Antara Hadith yang popular digunakan ialah sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Imam2 hadith seperti Ahmad, Abu Daud, atTirmidzi dan lain2 ulama iaitu hadith tentang larangan duduk dalam kumpulan2 masing2 seperti halaqah atau lingkungan pada hari Jumaat sebelum solat Jumaat.

c) Juga hujah yang digunakan lagi adalah seperti dakwaan bahawa ia mengganggu orang lain untuk solat dan berzikir sebelum khutbah.

d) Terdapat juga dakwaan bahawa ia adalah bid'ah kerana tiada bukti dari salafussoleh mengamalkannya.

Halaqah sembang kosong yang dilarang. Bukan Halaqah iilmu!e) Sedangkan....hadith yang disebut di atas tidaklah bermaksud larangan mengadakan majlis ilmu atau tazkirah. Ia lebih bersifat umum dengan mengadakan lingkungan2 yang boleh jadi membawa perbincangan isu luar dan tidak berkaitan dengan agama. Lingkungan dan kumpulan itu juga jika dibiarkan mungkin akan melekakan hingga waktu khutbah bermula. Apa pun, ulama amat berbeza pandangan 'mengapa' larangan itu dan apakah maksud sebenarnya.

f) Manakala hujah bahawa ia bid'ah dan bukan amalan salafussoleh pula amat jauh tersasar kerana terdapat bukti bahawa 'salafussoleh' sendiri bermula dari sahabat hinggalah kepada para ulama hadith terkenal, mereka sendiri melakukan halaqah2, kumpulan2 dan lingkungan2 untuk berbincang dan menuntut ilmu. Dakwaan bahawa 'tiada' amalan dari salafussoleh amat salah dan tidak tepat sama sekali.

g) Maka jika kita mengambil kira bahawa ada hadith yang seakan melarang, kemudian ada pula amalan sahabat dan para salafussoleh, adakah boleh kita 'melarang' dan 'membid'ahkan' tazkirah sebelum khutbah Jumaat? Atau paling baik kita fahami dahulu mengapa ada salafussoleh yang melakukannya? Adakah mereka meriwayatkan dan menyampaikan kepada kita sesuatu yang mereka sendiri lakukan?

h) Contoh ini adalah salah satu contoh yang diharapkan boleh menjadikan kita berhati2 dalam menyatakan sesuatu itu sebagai 'tidak boleh', 'tidak diamalkan salaf', 'tidak sunnah', 'bid'ah' atau 'haram'. Dibimbangi kita nafikan sesuatu itu diamalkan salaf hanya kerana kita mengambil pandangan tokoh salafi moden, bukan tokoh salaf yang terdahulu!

wallahu a'lam

Adlan Abd Aziz
pemudaiman.blogspot.com
ibnmahdi.blogspot.com
facebook.com/adlanabdaziz