SJ-13-0556 : Bersentuhan lelaki dan Wanita

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-13-0556 : Bersentuhan lelaki dan Wanita

:salam
Saya masih belum berapa jelas lagi ttg bab sentuh lelaki dan wanita nih. saya ingin rujuk posted dari Abu Umair ttg :

"Tidak ada kesepakatan ulama dalam masalah batal wudhuk jika bersentuhan antara lelaki dan wanita, termasuk suami isteri. Terdapat tiga pendapat seperti berikut:

i- Bersentuhan kulit antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram adalah membatalkan wudhu’ samada dengan syahwat ataupun tidak. Ini adalah pegangan mazhab Imam Syafie.

ii- Bersentuhan kulit antara lelaki dan perempuan tidak membatalkan wudhu’ sama sekali, samada dengan syahwat ataupun tidak. Ini adalah pegangan mazhab Imam Abu Hanifah.

iii- Membezakan antara sentuhan dengan syahwat dan sentuhan tanpa syahwat. Bersentuhan dengan syahwat membatalkan wudhu’ manakala bersentuhan tanpa syahwat tidak membatalkan wudhu’. Ini adalah pegangan mazhab Imam Malik , dan Imam Ahmad.

Soalan saya :
1) Adakah kita boleh berpegang dengan mana-mana mazhab yg dihuraikan diatas?
2) Kalau boleh apa syarat-syaratnya?
3) Kalau boleh bermazhab dengan imam abu hanifah, adakah perbezaan maksud antara "bersentuhan kulit" dengan "bersalaman" anatar lelaki dan perempuan?

Terima kasih banyak-banyak, di atas penerangan yg bakal diberikan.
:wassalam

SJ-13-0556 : Bersentuhan lelaki dan Wanita

ÈÓã Çááå
æÇáÍãÏ ááå æÇáÕáÇÉ æÇáÓáÇã Úáì ÑÓæá Çááå æÚáì Âáå æÕÍÈå æãä æÇáÇå ÃãÇ ÈÚÏ

1,2) Persoalan adakah dibolehkan berpegang dengan mazhab-mazhab lain, dan bagaimanakah caranya, boleh diikuti menerusi penjelasan Maulana Asri di sini: http://al-ahkam.net/home/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=146895

Dan panduan bagaimana berinteraksi dengan banyak pendapat ulama, boleh dibaca di: http://abuumair1.wordpress.com/2009/01/04/panduan-berinteraksi-dengan-khilaf-ulama/

3) Bersentuhan kulit dalam bab ini lebih umum kerana meliputi kulit tangan, dan anggota-anggota lain. Manakala bersalaman (musafahah) hanya berlaku dengan tangan sahaja. Bersalaman juga boleh jadi secara berlapik dan boleh jadi secara tidak berlapik.

Wallahu A'lam.