SJ-14-0118 : Status Hadith

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-14-0118 : Status Hadith

:salam

Adakah hadith sebegini?statusnya?:-

Original message from akram:
Di riwayatkan bahawa pada suatu hari Rasulullah S.A.W sedang duduk bersama para sahabat. Kemudian datang pemuda Arab masuk kedalam masjid dengan menangis. Apabila Rasulullah S.A.W melihat pemuda itu menangis , maka baginda pun berkata , "Wahai orang muda , kenapa kamu menangis?"

Maka berkata orang muda itu , "Ya Rasulullah S.A.W , ayah saya telah meninggal dunia dan tidak ada kain kafan dan tidak ada orang yang hendak memandikannya." Lalu Rasulullah S.A.W memerintahkan Abu Bakar r.a. dan Umar r.a. ikut orang muda itu untuk melihat masalahnya. Setelah mengikut orang itu , maka Abu Bakar r.a dan Umar r.a. mendapati ayah orang muda itu telah bertukar rupa menjadi babi hitam. Maka mereka pun kembali dan memberitahu kepada Rasulullah S.A.W , "Ya Rasulullah S.A.W , kami lihat mayat ayah orang ini bertukar menjadi babi hutan yang hitam."

Kemudian Rasulullah S.A.W dan para sahabat pun pergi kerumah orang muda itu dan baginda pun berdoa kepada Allah S.W.T. Kemudian mayat itu pun tukar kepada bentuk manusia semula. Lalu Rasulullah S.A.W dan para sahabat menyembahyangkan mayat tersebut. Apabila mayat itu hendak dikebumikan , maka sekali lagi mayat itu berubah menjadi seperti babi hutan yang hitam. Maka Rasulullah S.A.W pun bertanya kepada pemuda itu , "Wahai orang muda , apakah yang telah dilakukan oleh ayahmu sewaktu dia didunia dulu?"

Berkata orang muda itu , "Sebenarnya ayahku ini tidak mahu mengerjakan solat." Kemudian Rasulullah S.A.W bersabda , "Wahai para sahabatku , lihatlah keadaan orang yang meninggalkan sembahyang. Dihari kiamat nanti akan dibangkitkan oleh Allah S.W.T seperti babi hutan yang hitam."

Di zaman Abu Bakar r.a ada seorang lelaki yang meninggal dunia dan sewaktu mereka menyembahyanginya , tiba2 kain kafan itu bergerak. Apabila mereka membuka kain kafan itu , mereka melihat ada seekor ular sedang membelit leher mayat tersebut serta memakan daging dan menghisap darah mayat. Lalu mereka cuba membunuh ular itu.
Apabila mereka cuba untuk membunuh ular itu , maka berkata ular tersebut ,
"Laa ilaaha illallahu Muhammadu Rasulullah , mengapakah kamu semua hendak membunuh aku? Aku tidak berdosa dan aku tidak bersalah. Allah S.W.T yang memerintahkan kepadaku supaya menyeksanya sehingga sampai hari kiamat."
Lalu para sahabat bertanya , "Apakah kesalahan yang telah dilakukan oleh mayat ini?" Berkata ular , "Dia telah melakukan tiga kesalahan , di antaranya;
1. Apabila dia mendengar azan , dia tidak mahu datang untuk sembahyang
2. Dia tidak mahu keluarkan zakat hartanya.
3. Dia tidak mahu mendengar nasihat para ulama. Maka inilah balasannya".

SJ-14-0118 : Status Hadith

:wassalam

al-Jawab:

Ini adalah dua kisah yang menyebabkan Islam ditertawakan oleh musuh-musuhnya. Sudah tentu ia dicipta oleh majalah seram dan misteri yang banyak beredar dalam pasaran. Kisah2 tahyul begini hendaklah dimusnahkan dan ditegah dari pengedaran kpd orang ramai yg boleh membuatkan mereka sangsi dgn kegemilangan kaum salaf assoleh. Zaman mereka bersih dari tahyul dan khurafat kerana itulah sebaik-baik kurun. sekian