Umum

Setelah Mendengar Ini.. Marilah Kita Pakat-pakat Bantu Darul Kautsar

Info Audio Video: 
Pusat Pengajian Al-Qur'an Darul Kautsar (PPADK) yang telah diasaskan pada tahun 1986 oleh Maulana Muhammad Asri Yusof adalah sebuah pusat / institusi pengajian menghafaz al-Qur'an serta pengajian ilmu-ilmu Islam dan bahasa Arab...
Deskripsi: 

INFO PENUBUHAN

Pusat Pengajian Al-Qur'an Darul Kautsar (PPADK) yang telah diasaskan pada tahun 1986 oleh Maulana Muhammad Asri Yusof adalah sebuah pusat / institusi pengajian menghafaz al-Qur'an serta pengajian ilmu-ilmu Islam dan bahasa Arab yang berlandaskan kepada penekanan pengajian serta pengamalan al-Qur'an dan as-Sunnah di dalam kehidupan seharian. Kemuncak silibus pengajian kitab adalah Dauratul Hadits. Darul Kautsar memainkan peranan membimbing generasi Islam ke arah menjadi insan yang berilmu serta beramal berdasarkan galian dan sumber-sumber yang tulen dan sahih.

 

Objektif  PPADK

♦ Memimpin ke arah generasi ilmuan.

♦ Melahirkan generasi Rabbani yang berpegang kepada pada al-Quran dan as-Sunnah.

♦ Melahirkan ilmuan yang mantap dalam disiplin pengajian Islam dan bahasa Arab.

♦ Memulihara sebarang dakwaan / fakta yang dilakukan oleh musuh-musuh Islam samada yang diseleweng mahupun yang direka.

♦ Memelihara sistem pengajian hadits (Dauratul Hadits) sunan sittah yang telah dilaksanakan dengan jayanya di pusat-pusat pengajian hadits di benua kecil India.

 

Visi PPADK

Melahirkan individu-individu yang memahami kan- dungan al-Quran dan al-Hadits serta beramal berdasarkan sumber yang benar dan sahih di samping  berkemampuan membersih dan menyebarkan fakta-fakta yang benar kepada masyarakat.

 

Kurikulum Yang Ditawarkan

· Sistem Hafiz bagi pengajian Tahfiz.

· Sistem Talaqqi bagi pengajian ilmu-ilmu Islam.

· Kurikulum Kementerian Pelajaran untuk UPSR, PMR & SPM (opsyenal).

· Kurikulum Yayasan Islam Kelantan untuk SMU & STAM (opsyenal).


Ingin Menderma?

Sumbangan dalam bentuk tunai atau bahan-bahan binaan amat-amat diperlukan. Pembangunan Kompleks PPADK ini bergantung sepenuhnya atas sumbangan orang ramai.

1) Akaun Bank Islam (M) Bhd

Nama: Pembangunan PPADK Kuchelong

No. Akaun: 030-180100875-82

2) Akaun Maybank Islamic

Nama: Pembangunan PPADK Kuchelong

No. Akaun: 5531 0456 5893

 [[{"fid":"1491","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":960,"width":686,"class":"media-element file-default"}}]]


Kredit kepada DKS, team web darulkautsar.net, wan azhar (gambar latarbelakang, Hj Zamri dan semua yang terbabit secara langsung atau tidak dalam pembikinan video ini.

TONTON! Filem Penuh Pengajaran Alangkah Lucunya (Negeri Ini) 2010

Info Audio Video: 
Sinopsis dari id.wikipedia.org: Sejak lulus S1, hampir 2 tahun Muluk belum mendapatkan pekerjaan. Meskipun selalu gagal tetapi Muluk tidak pernah berputus asa.
Pertemuan dengan pencopet bernama Komet tak disangka membuka peluang pekerjaan bagi Muluk. Komet membawa Muluk ke markasnya, lalu memperkenalkan kepada bosnya bernama Jarot.
Muluk kaget karena di markas itu berkumpul anak-anak seusia Komet yang pekerjannya adalah mencopet.
Akal Muluk berputar dan melihat peluang yang ia tawarkan kepada Jarot. Ia meyakinkan Jarot bahwa ia dapat mengelola keuangan mereka, dan meminta imbalan 10% dari hasil mencopet, termasuk biaya mendidik mereka.
Usaha yang dikelola Muluk berbuah, namun di hati kecilnya tergerak niat untuk mengarahkan para pencopet agar mau mengubah profesi mereka.
Dibantu dua rekannya yang juga sarjana, Muluk membagi tugas mereka untuk mengajar agama, budi pekerti dan kewarganegaraan.
Diakhir cerita, penonton sendirilah yang akan menyadari bahwa alangkah tidak lucunya negeri ini.

Dr Abdul Basit: Cara Menegur Kesalahan Peribadi & Kesalahan Yg Melibatkan Penyebarannya Kpd Org Awam

Info Audio Video: 
Sering terjadi.. Kita melihat seseorang melakukan kesalahan dan kita ingin menegurnya. Bagaimankah cara menegurnya? Dalam situasi lain, bagaimana pula kalau kesalahan itu telah tersebar dengan meluas kepada orang ramai?

Konon Nak Puji Saidina Umar Tapi Sayang.. Sebenarnya Keji dan Hina

Info Audio Video: 
Penerangan hampir 2 jam oleh Maulana Muhamad Asri Yusof tenta Saidina Umar r.a. Banyak tersebar di kalangan penceramah di sekitar kisah-kisah saidana Umar. Pada zahirnya ia seperti ingin memuji beliau, namun cerita itu hakikatnya mengeji dan mengutuknya.
Antara contohnya ialah kisah saidina Umar r.a. menghukum hudud anaknya yang telah berzina, Apakah kisah ini benar? Apa tembelang di sebalik kisah ini?

Kepeningan Apakah Ini? Bani Tamim: TA= Tanah | MIM=Melayu

Info Audio Video: 
Isu hangat selepas isu Raja Bomoh.. Pening tahap tertinggi bila menafsirkan perkataan TAMIM dengan TA = Tanah. Manakala MIM = Melayu. Jadi Tanah Melayu. [Minit 00:11:51]. Video berikutnya adalah jawapan Ustaz Salman Ali terhadap idea ini.

How to Teach Yourself & Your Children Arabic - Masood Chowdhury

Info Audio Video: 
Important information you will need to know and a beginners guide for learning Arabic.

Sekali Tonton Gelak Tak Boleh Berhenti...

Info Audio Video: 
Aksi terbaru Raja Bomoh mengadakan ritual untuk menyeru mayat untuk timbul di Pulau Sembilan dalam misi menjejak MH370

Penerangan Mudah Difahami Bagaimana Inmarsat Boleh Menjejaki Lokasi Akhir MH370

Info Audio Video: 
Terjawab! Kenapa lambat menentukan lokasi MH370 berada. Memang jelas dan cukup mudah difahami penerangan oleh pakar satelit dan komunikasi Prof Madya Dr Aduwati Saleh, Jabatan Kejuruteraan Sistem Komputer & Komunikasi UPM.
Inmarsat adalah syarikat satelit yang berjaya menjejaki pencarian ini. Ia merupakan penyedia perkhidmatan komunikasi satelit British yang menentu dan meninjau keselamatan maritim global. Dr Aduwati pernah menggunakan satelit ini dalam kajian PHDnya.

Video Menarik! Janji Orang Arab vs Janji Orang Jepun

Info Audio Video: 
Samalah juga dengan janji Melayu. Perbandingan antara janji arab vs janji Jepun. Jadual pengangkutan awam bas antara di negara Jepun dan Arab, Di Jepun basnya akan sampai 1 minit awal dari jadual. Bas di negara Arab lewat lebih dari 30 minit!
Dari rancangan TV Khawater.

Raja Bomoh Nak Tampar KJ dan Apa Komen Dr MAZA Atas Perkara Memalukan Negara Ini

Info Audio Video: 
Raja Bomoh nak tampar KJ macam tampar buaya. Raja bomoh diundang oleh orang tertentu untuk berbomoh di KLIA. Apa pula komen Dr MAZA atas perkara yang memalukan Islam dan negara ini?
Jelebu.. Jelebu???!!
Tan Sri Najib.. Tan Sri Najib..!!???

Pages

Subscribe to Umum