SJ-13-0054: ibnu taimiyah bukan mujaddid........

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-13-0054: ibnu taimiyah bukan mujaddid........

assalamualaikum........

apakah pendapat ustaz tentang artikel ini.............

the truth
Dari Website - Dikirim: 19/08/2004 04:08

Assalamualaikum wr.wb

tahukah anda bahwa Ibn Taymiya di akhir hayatnya adalah seorang penganut ajaran tasawuf yaitu tarikat Qadiriyah, dalam buku karya beliau Majmua Fatawa volume 11 (buku tentang tasawuf) dan buku ilm as-suluk, begitu jelas diterangkan pentingnya menjalankan praktek tasawuf, dan beliau sendiri mengakui dan menghormati keberadaan para wali beserta karamahnya, bahkan beliau mengakui kebenaran ungkapan dalam keadaan fana dari Bayazid Bustami dan dari karya beliau : al-masala at tabriziya, beliau berkata : aku mengenakan jubah sufi yang penuh berkah dari Shaykh Abdul Qadir Jailani dan di dalam manuskrip lainnya beliau mengungkapkan : aku telah mengenakan jubah sufi dari berbagai Shaykh Sufi, diantaranya yang teragung adalah Shaykh Abdul Qadir jailani.

dan dalam tulisan dari Shaykh Abdullah ( buku : Ad diaat al-mukatththafa did shaykh Muhammad ibn abdul wahab), anak dari Muhammad abdul Wahab.. "ayahku dan aku tidak pernah menolak atau mengkritik ilmu tasawuf, tapi sebaliknya kami mendukungnya karena inilah sarana untuk memurnikan dosa baik yang tampak maupun tidak dari hati dan bentuk luarnya, sufisme dibutuhkan untuk mengkoreksinya.

dan dalam volume ke 5 dari kumpulan surat muhammad ibn abdul wahab, tertulis : sungguh aku tidak pernah menyatakan Ibnu arabi atau ibnu farid sebagai kafir atas interpretasi sufisme mereka.

tahukah anda ketika gerakan wahabi dimulai, lebih dari 800.000 ulama ahlul sunnah wal jamaah dibunuh, ribuan khaniqah/zawiyah dibakar, mereka bahkan mengganti tulisan di pintu gerbang : Allah dan Muhammad menjadi Allah Maajid, dan mereka membunuh pula keluarga nabi, tahukah anda?

Wassalam wr. wb.

ibnu Taimiyyah bkn Mujaddid
Dari Website - Dikirim: 21/08/2004 02:08

saya bersetuju yg ibnu taimiyyah sebenarnya pelopor kpd fahaman wahabbi.drpd hasil kajian ulama yg muktabar saya mendapati muhammad ibn wahab terpengaruh dengan pemikiran ibnu taimiyyah yg dianggap mujtahid oleh pengikut2 mereka yg taksub kpd pemikirannya.satu tesis yg ditulis oleh pelajar sebuah universiti di malaysia mendapati kehadiran ibnu taimiyyah ke dalam dunia islam amat diragui.bahkan kalau kita membuat penilitian drpd kaedah al-jarh wal ta'dil kita boleh mempertikaikan sumber ilmu yg diperolehinya.tidak ada satu pun kitab samada yg pro atau yang anti menceritakan dengan jelas sejarah ibnu taimiyyah.siapa guru dia,di mana dia belajar dan siapa yg mengi'tiraf dia sbg mujtahid.sdgkan kalau kita perhatikan ulama' besar spt imam yg empat,imam ghazali,imam nawawi dan ramai lagi kita akan dapati kealiman mereka diiktiraf kawan dan lawan.mereka diiktiraf oleh ulamak sezaman mereka tetapi berlainan dgn ibnu taimiyyah krn pd zaman dai sendiri sudah ada ulamak yg mengkritik fatwa2 yg dikeluarkanya.

sumber islam liberal.................

SJ-13-0054: ibnu taimiyah bukan mujaddid........

:salam

saya kira tulisan ini penuh dgn dustaan. Contohnya spt dakwaan:

Quote:
tidak ada satu pun kitab samada yg pro atau yang anti menceritakan dengan jelas sejarah ibnu taimiyyah.siapa guru dia,di mana dia belajar dan siapa yg mengi'tiraf dia sbg mujtahid.

ini adalah tidak benar sama sekali. al-hafiz ibn hajar al-asqalani menceritakan keadaan Ibn taimiyyah dlm Ad-durar Al-kaminah. Imam az-zahabi kitab al-tazkirah turut menceritakan perihal Ibn taimiyyah.

Ibn rajab Al-hanbali dlm kitab Az-Zail (II/249) menceritakan begitu terperinci latar belakang keluarga ibn taimiyyah sehingga mengatakan bahawa salah seorang yg mashyur dlm keluarga taimiyyah adalah Majduddin abdus salam yg dianggap beliau (ibn rajab) sbg mujtahid mutlaq.

Ibn taimiyyah banyak menghabiskan masa bersama keluarganya kerana beliau lahir dlm keluarga alim ulamak.

Ibn katheer (anak murid ibn taimiyyah) dlm kitab al-bidayah menceritakan guru2 ibn taimiyyah dlm bidang hadith:
1. Zainudin Ahmad al-maqdisi
2. Ibn Abil Yusr
3. Al-kamal bin abd
4. Al-jamal yahyah as-sayrafi
5. Ahmad b abil khair
6. Al-Qasim al-arbali
dan banyak lagi sehingga mencapai 20 orang.

Tulisan2 sebegini adalah bertujuan utk memburuk nama ibn taimiyyah dgn mengaitkan dgn ajaran sufi dsb sedangkan ia tidak dibuktikan oleh kitab ibn taimiyyah rh sendiri, bahkan dari tulisan anak muridnya sendiri spt Imam Az-Zahabi ataupub Ibn katheer.

cukuplah sekadar ringkasan.

:aklam