SJ-05-0108 : Cara Al-Fatihah dalam sembahyang.

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-05-0108 : Cara Al-Fatihah dalam sembahyang.

:salam ,

1) Dalam solat, samada sendirian atau berjemaah, di rakaat yang dibaca kuat atau perlahan, adakah kita mesti sentiasa sebut "Amiin" selepas "......waladdhoolliin"?

2) Adakah "Amiin" adalah sebahagaian dari Al-Fatihah?

3) Atau adakah ianya walaupun bukan sebahagian dari Al-Fatihah, ianya boleh dibaca, yakni hukumnya mubah, pada mana-mana rakaat sembahyang, berjemaah atau sendirian?

Boleh sesiapa beri keterangan lanjut?

Terimakasih.

SJ-05-0108 : Cara Al-Fatihah dalam sembahyang.

:wassalam

alJawab:

1) Hadith dalil ialah: HR alJama'ah dari Abu Hurairah ra:

" Jika Imam membaca `Aamiin', maka bacalah aamiin juga." [alFath/2/262]

Menurut ahli tahqiq spt alhafidz alSyaukani, hukum membaca amiin bagi Imam dan orang yg solat sendirian setiap kali baca alFatihah adalah sunat (Nayl 2/187), juga oleh alHafidz Asqolani. Juga Ibn Hazm (alMuhalla, 2/262). Ibn Kathir pula (tafsir surah alfatihah), sunat jika diluar solat, sunat mu'akkad bg Imam dan makmum.

Bagi makmum, wajib hukumnya berdasarkan hadith Abu Hurayrah itu (ibn Hazm, al-Syaukani dan al-Albani).

2) Amiin bukan sebahagian dari alFatihah. Demikian kata Syaikhul Islam Muhammad Abdul Wahab, Tafsir surah alFatihah. Menurut Dr Zulkifli alBakri, UNITI, Tafsir Utusan, amin bukan dari surah al-Fatihah adalah merupakan ijma' (kesepakatan mufassir)

3) Bacaan aamin itu sunnah di baca bila-bila masa menurut Ibn Kathir dalam tafsirnya baik mana-mana raka'at, solat berjama'ah atau sendirian.

sekian