SJ-07-0207 : Kekeliruan Doa Makan

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-07-0207 : Kekeliruan Doa Makan

Salam, artikel di bawah saya ambil dari satu blog, tolong berikan pandangan tentang artikel ini. Adakah betul seperti yg di maksudkan kata-kata dibawah ini, terima kasih.

" ::arrow:
Berdoa Selepas Makan Kecuali Ketika Berbuka Puasa

Dalam Islam, doa sebelum makan hanya dibaca ketika berbuka puasa. Ketika memulakan makan selain daripada berbuka puasa, Rasulullah s.a.w. hanya membaca “Bismillah….” dan berdoa selepas makan (doa memuji Allah yang memberikan makanan).

Diriwayatkan hadith dari Abi Said al-Khudri (r.a) berkata: ‘Adapun Nabi s.a.w. ketika sudah selesai makan dan ketika telah selesai minum, Baginda membaca (doa) “Alhamdulillahillazi at’amana, wa-saqona, wa-ja’alana minal muslimin’ [Maksudnya: Segala pujian bagi Allah yang memberikan aku makan dan memberikan aku minum dan menjadikan aku orang Islam.' [Hadith at-Tirmidzi]

Doa seperti “Allahumma bariklana fima razaktana” sepatutnya dibaca selepas makan kerana “razaktana” bermaksud “telah memberi rezeki”. Bahasa yang digunakan adalah dalam bentuk “past tense” (telah memberi rezeki dan rezeki itu telah masuk ke dalam perut). Berdoa sebelum makan adalah amalan orang Kristian. Mereka membaca doa kesyukuran sebelum makan dan mereka berdoa “Dear God, we thank you for the food”
::?: "

Re: Kekeliruan Doa Makan

Wa’alaikumussalam

Kami akan cuba menjawab soalan anda dengan kadar kemampuan yang ada, InSyaAllah.

Do’a sebelum makan yang jumhur mengatakan ia dibaca sebelum makan salah satunya adalah dari hadith :

إذا أكل أحدكم الطعام فليقل: " بِسم الله، فإن نسي في أوله فليقل: بِسمِ الله في أوله وآخره
“Apabila seseorang dari kamu memakan makanan maka hendaklah dia berkata : Bismillah, dan jika dia lupa membaca pada awalnya, hendaklah dia berkata : Bismillah fi Auwalihi wa Aakhirihi” [Hadith Riwayat Abu Daud, al-Tirmudzi].

Selain dari do’a ini, ada beberapa do’a yang dikhilafkan ulama kedudukan do’anya (sebelum atau selepas makan). Contohnya :

من أطعمه الله الطعام فليقل: اللهم بارك لنا فيه وأطعمنا خيراً منه
“Barangsiapa yang diberi makan oleh Allah dengan makanan maka hendaklah dia berkata : Ya Allah berkati kami dengannya, dan berilah kami makan yang lebih baik darinya” [Hadith Riwayat al-Tirmudzi].

Sebagai contoh Dr. Saed bin Ali bin Wahf Al-Qahthani meletakkan do’a ini dalam topik Do’a sebelum makan [lihat Hisnul Muslim, do’a # 179, ms 109]. Manakala Imam al-Nawawi rh meletakkan do’a ini didalam Bab : Apa yang hendak dibaca setelah selesai makan [lihat al-Azkar, ms 212. Dar Ma’rifah, Beirut].

Tidak benar mengatakan bahawa Do’a sebelum makan itu adalah amalan orang Kristian. Walaupun ia hanyalah perkataan Bismillah (seperti hadith pertama diatas), ia tetap do’a. Hanya kebetulan sahaja orang-orang Kristian berdo’a sebelum makan. Kita tidak boleh menolak amalan-amalan Islam dengan hanya beralasankan ia bersamaan dengan agama lain.

Tidak benar juga mengatakan secara umum bahawa kaifiat membaca do’a itu dibuat kerana (verb) fa’ilnya menunjukkan telah berlaku (past tense) . Sebagai contoh, do’a sebelum berbuka juga mengandungi perbuatan yang telah berlalu (past tense), misalnya :

ذَهبَ الظَّمأُ، وابتلَّت العروقُ وثَبَتَ الأجرُ إنْ شاء الله
“Telah pergi kehausan, urat-urat telah basah, telah tetap pahalanya, dengan izin Allah”

Do’a yang menggunakan fa’il madhi (past tense) adakalanya menunjukkan penegasan. Misalnya :

من كان آخر كلامه لا إله إلا الله دخل الجنة
“Barangsiapa yang pada akhir kalamnya berkata : Tiada Tuhan melainkan Allah, masuk syurga” [Riwayat Abu Daud dan al-Hakim].

Perkataan “Dakhala” bermaksud “Telah masuk”. Mana mungkin orang yang hampir mati ucapkan kalimah tauhid sudah masuk syurga,tetapi ia menunjukkan penegasan bahawa barangsiapa yang berkata “Lailahailallah” pasti masuk syurga dengan izin Allah.

Kesimpulannya, berdo’a sebelum makan memang wujud didalam Islam, iaitu yang mashyur bacaan Bismillah. Boleh juga membaca do’a-do’a lain itu sesudah berbuka atau sesudah makan sebagaimana yang dianjurkan oleh Imam Nawawi rh. WA.

Sekian, wassalam

خيرالأمين