SJ-10-0055 : ayam sembelihan Tak Halal???

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-10-0055 : ayam sembelihan Tak Halal???

:salam
Baru tadi dapat e-mail dari kawan yang mendapat e-mail dari kawan juga yang pernah bekerja di sebuah syarikat pengeluar daging ayam halal. Kawan dari kawan ini telah berhenti kerja kerana tidak tahan melihat apa yang didakwanya sebagai penipuan status halal. Bekas pekerja ini mendakwa syarikat lamanya menggunakan pekerja2 vietnam yg berugama buddha untuk menyembelih ayam. Apabila pegawai Jakim datang buat pemantauan, pihak pengurusan akan panggil pekerja2 melayu lain pura2 jadi tukang sembelih, maka syarikat itu dapatlah Halal Jakim, tapi tukang sembelih yang sebenarnyanya adalah org2 bukan Islam, seperti yang didakwa oleh pembawa cerita ini. Jadi sekiranya cerita ini benar, dan penyampai cerita ini ikhlas untuk menyampaikan kebenaran, bolehkah kita makan sahaja ayam itu kerana telah dapat pengesahan Halal Jakim?

SJ-10-0055 : ayam sembelihan Tak Halal???

:wassalam

apa-apa cerita perlu dipastikan kebenarannya. jika belum dipastikan, ia kekal seperti mana ia sebelum ini iaitu kekal sebagai halal. apatah lagi jika ia dari e mail yang diambil dari e mail lain. wallahu a'lam

ps - Tambahan sikit (kamin) - Didalam sebuah hadith yang diriwayatkan oleh A'isyah ra.:-

Åä ÞæãÇ íÃÊæääÇ ÈÇááÍã ¡ áÇ äÏÑí ÃÐßÑæÇ ÇÓã Çááå Úáíå Ãã áÇ ¿ ÝÞÇá : ÓãæÇ ÃäÊã ¡ Ëã ßáæÇ
dir="ltr">"Ada orang yang membawa kepada kami dagng, Tidak tahu pula samada mereka menyebut nama Allah (semasa sembelih) atau tidak? Baginda menjawab : Sebutkanlah pada diri kamu, dan makanlah" [Hadith Riwayat Bukhari #5507].