SJ-10-0074 : telur penyu & doa selepas tasyahhud

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-10-0074 : telur penyu & doa selepas tasyahhud

:salam

sy ada bbrapa soklan:

1) apakah pandangan paling tepat berkenaan hukum telur penyu sedangkan setau sy penyu haram makan? atau ada konsep mana yang diaplikasi??

2) sunnah utk kite berdoa sebelum salam dalam solat..sekiranya saya xhafal doa yang diajar dalam hadis nabi (doa sebelum salam tu), bolehkah saya berdoa dengan doa2 yang biasa yang saya hafal dlm b.arab??

SJ-10-0074 : telur penyu & doa selepas tasyahhud

ÈÓã Çááå
æÇáÕáÇÉ æÇáÓáÇã Úáì ÑÓæá Çááå æÚáì Âáå æÕÍÈå æãä æÇáÇå ÃãÇ ÈÚÏ

1) Penyu itu sendiri ada khilaf, halal atau haram dimakan.
-Jika pendapat yang kata halal makan penyu, maka telurnya juga adalah halal. Kerana kaedah: ÇáÊÇÈÚ ÊÇÈÚ
-Jika kita pegang penyu tidak halal dimakan, maka hukum telurnya pula dirujuk dalam masalah: hukum telur binatang yang haram dimakan; adakah halal atau haram.
Persoalan ini kami telah pun menjawabnya dalam soal jawab SJ-10-0057 : telur yg bole dimakan, jawapannya seperti berikut:

Quote:
hukum makan telur haiwan yg tak dimakan
Dalam mazhab syafie, yg disahihkan dan dimuktamadkan ialah: HARUS makan telur haiwan2 yg tidak dimakan.
Sehingga mutaakhirin syafieyyah menjadikan sebagai dhabit (Kaedah), sebagaiman Suyuti berkata dalam al-Asybah Wal Nazair: "Tiada bagi kami (syafieyyah) telur yang haram dimakan. Cuma sesetengah kami mengecualikan telur ular dan telur serangga". (ms 690).

Dalil pendapat ini:
-Telur haiwan2 ini tidak dilihat sebagai jijik. Maka termasuk dalam kaedah syarak: "Dan Dia menghalalkan bagi mereka segala yg baik, dan mengharamkan ke atas mereka segala yg keji/buruk" Surah al-A'raf ayat 157.

-Telur2 haiwan yg tidak dimakan adalah suci. sebagaimana maninya juga adalah suci. Imam Nawawi mengatakan punca khilaf ialah adakah telur haiwan2 ini suci atau najis? Kalau kita kata suci, maka tiada khilaf bahawa harus dimakan.

Mazhab Hanbali pula mengatakan telur haiwan yg tidak dimakan HARAM dimakan. dalilnya:
-Kerana telur adalah satu juz daripada badan haiwan. kalau haiwan itu sendiri tidak dimakan, maka mana2 bahagian haiwan itu juga tidak dimakan. Dikuatkan dengan kaedah 'Al-Taabi' Taabi'", iaitu: Yg mengikut sesuatu, mestilah mengikut pada hukumnya.

rujukan: http://al-ahkam.net/home/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=33478

2) Sebahagian ulama berpendapat: boleh berdoa dengan apa sahaja doa yang tidak bertentangan dengan syarak, kerana sabda Nabi SAW dalam mengajar doa selepas tasyahhud: "...kemudian dia pilihlah daripada permintaan (doa) apa yang dia kehendaki". Direkod oleh Muslim (no: 402).

Hadis menunjukkan boleh memilih apa jua doa hatta yang bukan ma'thur daripada Nabi SAW. (Majmuk Nawawi 3/469)

Imam Ahmad pula berpendapat: tidak boleh berdoa dalam solat melainkan dengan doa-doa ma'thur daripada baginda SAW. Hadith 'pilihlah daripada permintaan (doa) apa yang dia kehendaki', ditafsir oleh Imam Ahmad sebagai: pilihlah doa-doa yg warid dalam hadis. (majmuk Fatawa Ibn Taimiyyah 22/277)

wallahu A'lam