SJ-12-0085 : Apakah yg patut dilakukan oleh mrk?

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-12-0085 : Apakah yg patut dilakukan oleh mrk?

:salam

Mrk berdua tlh bertunang ttp mrk tlh terlanjur dan tlh mengandungkan kandungan sehingga berusia 7 bulan. Stlh itu, mrk cepat berkahwin dan apabila melahirkan anak tersebut, mrk berdua bertekad utk menjaganya dan akan memulakan hidup baru serta insaf diatas kesilapan mrk selama ini.Mrk tak sanggup utk berpisah dgn anak yg dikandungnya . Setelah mrk melahirkan anak tersebut mrk berdua tlh membinkan kpd ayahnya dan anak tersebut juga mrk telah menyusuinya dgn susu ibu. Apakah mrk patut lakukan utk kebaikan anak tersebut? adakah ini salah disisi agama? adakah ini dikira zalim terhadap anak tersebut?

wassalam...harap dpt jawapan...dari syeikh..

SJ-12-0085 : Apakah yg patut dilakukan oleh mrk?

:wassalam

alJawab:

1. Perkahwinan pasangan yg hamil adalah tidak sah di sisi ahli tahqiq spt Syaikhul Islam Ibn Taymiyah. Manakala madzhab Syafi'iy membolehkan perkahwinan dilangsungkan kepada pasangan hamil kerana kesucian bukan syarat sah nikah (muhammad Jawad mughniyah, azZawaj watTalaq/173)

2. Status bayi itu adalah anak tidak sah taraf kerana dia lahir di luar batas minima dalam madzhab Syafi'iy iaitu 6 bulan selepas tarikh perkahwinan. Maka dia tidak boleh dinasabkan kepada si ayah.
Maka haram baby itu dibinkan kepada si ayah sekarang.

3. Susuan itu menaikkan taraf baby itu kepada anak angkat/ susuan.

sekian