SJ-13-0483 : Amalan Mandi Air Limau Dalam Silat

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-13-0483 : Amalan Mandi Air Limau Dalam Silat

:salam

Saya ade persoalan mengenai amalan2 yang terdapat dalam silat contohnya silat cekak Malaysia dalam proses pengijazahan terdapat satu aktiviti yang dinamakan mandi limau. Selepas pengijazahan dari guru kena mandi dengan bacaan ayat tertentu berupa zikir. (x ingat tp bukan zikir sesat).

Semasa pengijazahan kain putih telah diberikan kepada pelajar dan disyaratkan kena tidur dengan kain putih selama 40 hari (kalau x silap) dengan bacaan zikir. Zikir tersebut memuji Rasulullah dan Khalifah Islam yang 4.

Apakah hukum amalan tersebut? Adakah amalan tersebut wajar diteruskan? Menurut guru silat, sekiranya x tidur atas kain tersebut, maka belum ijazah lagi.

SJ-13-0483 : Amalan Mandi Air Limau Dalam Silat

:salam

Setiap amalan yang tidak ada kaitannya dengan ibadah atau amalan zikir atau bacaan yang dikaitkan dengan Islam , samaada kepada Allah swt , Rasulullah saw , dan amalan taqarrub yang berkonsepkan ganjaran serta pahala , maka ianya adalah dibolehkan walau dilakukan dengan apa cara sekalipun selagi mana ianya tidak bertentangan dengan Islam khususnya dari sudut aqidah.

WA

الراجي رحمة ربه الجوّاد http://aljawhar.wordpress.com