SJ-14-0004 : Adakah ini hadis Sahih

5 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-14-0004 : Adakah ini hadis Sahih

Assalammualaikum
sahabat saya selalu sebutkan hadis ini,katanya hadis, saya nak minta Ustaz tahkik dan nyatakan siapa perawinya, bunyinya begini " Rasulullah saw. bersabda" Aku bukan takut kamu ditimpa kemiskinan tetapi yang aku khuatirkan jika kamu dihamparkan dengan kemewahan harta yang banyak sehingga kamu berebut-rebut sehingga bermusuh-musuhan sesama sendiri"(maksud hadis)
adakah ini hadis, siapa perawinya?

hanya_budak (not verified)
SJ-14-0004 : Adakah ini hadis Sahih

3712 - ÍÏËäÇ ÚÈÏÇä ÃÎÈÑäÇ ÚÈÏ Çááå ÃÎÈÑäÇ ãÚãÑ æíæäÓ Úä ÇáÒåÑí Úä ÚÑæÉ Èä ÇáÒÈíÑ Ãäå ÃÎÈÑå Ãä ÇáãÓæÑ Èä ãÎÑãÉ ÃÎÈÑå Ãä ÚãÑæ Èä ÚæÝ
æåæ ÍáíÝ áÈäí ÚÇãÑ Èä áÄí æßÇä ÔåÏ ÈÏÑÇ ãÚ ÇáäÈí Õáì Çááå Úáíå æÓáã Ãä ÑÓæá Çááå Õáì Çááå Úáíå æÓáã ÈÚË ÃÈÇ ÚÈíÏÉ Èä ÇáÌÑÇÍ Åáì ÇáÈÍÑíä íÃÊí ÈÌÒíÊåÇ æßÇä ÑÓæá Çááå Õáì Çááå Úáíå æÓáã åæ ÕÇáÍ Ãåá ÇáÈÍÑíä æÃãÑ Úáíåã ÇáÚáÇÁ Èä ÇáÍÖÑãí ÝÞÏã ÃÈæ ÚÈíÏÉ ÈãÇá ãä ÇáÈÍÑíä ÝÓãÚÊ ÇáÃäÕÇÑ ÈÞÏæã ÃÈí ÚÈíÏÉ ÝæÇÝæÇ ÕáÇÉ ÇáÝÌÑ ãÚ ÇáäÈí Õáì Çááå Úáíå æÓáã ÝáãÇ ÇäÕÑÝ ÊÚÑÖæÇ áå ÝÊÈÓã ÑÓæá Çááå Õáì Çááå Úáíå æÓáã Ííä ÑÂåã Ëã ÞÇá ÃÙäßã ÓãÚÊã Ãä ÃÈÇ ÚÈíÏÉ ÞÏã ÈÔíÁ ÞÇáæÇ ÃÌá íÇ ÑÓæá Çááå ÞÇá ÝÃÈÔÑæÇ æÃãáæÇ ãÇ íÓÑßã ÝæÇááå ãÇ ÇáÝÞÑ ÃÎÔì Úáíßã æáßäí ÃÎÔì Ãä ÊÈÓØ Úáíßã ÇáÏäíÇ ßãÇ ÈÓØÊ Úáì ãä ßÇä ÞÈáßã ÝÊäÇÝÓæåÇ ßãÇ ÊäÇÝÓæåÇ æÊåáßßã ßãÇ ÃåáßÊåã

Sahih Bukhari no 3712

zain-ys's picture
Offline
Joined: 01/01/1970 - 7:30am
SJ-14-0004 : Adakah ini hadis Sahih

:salam
akh hanya_budak,
kalau letak ayat2 berbahasa arab yg panjang, cuba bubuh kod berikut:

 
ÝÑßÊÃä ÚÑÈ

Contoh:

Ayat asal sblm diletakkan kod:

Quote:
3712 - ÍÏËäÇ ÚÈÏÇä ÃÎÈÑäÇ ÚÈÏ Çááå ÃÎÈÑäÇ ãÚãÑ æíæäÓ Úä ÇáÒåÑí Úä ÚÑæÉ Èä ÇáÒÈíÑ Ãäå ÃÎÈÑå Ãä ÇáãÓæÑ Èä ãÎÑãÉ ÃÎÈÑå Ãä ÚãÑæ Èä ÚæÝ
æåæ ÍáíÝ áÈäí ÚÇãÑ Èä áÄí æßÇä ÔåÏ ÈÏÑÇ ãÚ ÇáäÈí Õáì Çááå Úáíå æÓáã Ãä ÑÓæá Çááå Õáì Çááå Úáíå æÓáã ÈÚË ÃÈÇ ÚÈíÏÉ Èä ÇáÌÑÇÍ Åáì ÇáÈÍÑíä íÃÊí ÈÌÒíÊåÇ æßÇä ÑÓæá Çááå Õáì Çááå Úáíå æÓáã åæ ÕÇáÍ Ãåá ÇáÈÍÑíä æÃãÑ Úáíåã ÇáÚáÇÁ Èä ÇáÍÖÑãí ÝÞÏã ÃÈæ ÚÈíÏÉ ÈãÇá ãä ÇáÈÍÑíä ÝÓãÚÊ ÇáÃäÕÇÑ ÈÞÏæã ÃÈí ÚÈíÏÉ ÝæÇÝæÇ ÕáÇÉ ÇáÝÌÑ ãÚ ÇáäÈí Õáì Çááå Úáíå æÓáã ÝáãÇ ÇäÕÑÝ ÊÚÑÖæÇ áå ÝÊÈÓã ÑÓæá Çááå Õáì Çááå Úáíå æÓáã Ííä ÑÂåã Ëã ÞÇá ÃÙäßã ÓãÚÊã Ãä ÃÈÇ ÚÈíÏÉ ÞÏã ÈÔíÁ ÞÇáæÇ ÃÌá íÇ ÑÓæá Çááå ÞÇá ÝÃÈÔÑæÇ æÃãáæÇ ãÇ íÓÑßã ÝæÇááå ãÇ ÇáÝÞÑ ÃÎÔì Úáíßã æáßäí ÃÎÔì Ãä ÊÈÓØ Úáíßã ÇáÏäíÇ ßãÇ ÈÓØÊ Úáì ãä ßÇä ÞÈáßã ÝÊäÇÝÓæåÇ ßãÇ ÊäÇÝÓæåÇ æÊåáßßã ßãÇ ÃåáßÊåã

Selepas diletakkan kod:

Quote:
3712 - ÍÏËäÇ ÚÈÏÇä ÃÎÈÑäÇ ÚÈÏ Çááå ÃÎÈÑäÇ ãÚãÑ æíæäÓ Úä ÇáÒåÑí Úä ÚÑæÉ Èä ÇáÒÈíÑ Ãäå ÃÎÈÑå Ãä ÇáãÓæÑ Èä ãÎÑãÉ ÃÎÈÑå Ãä ÚãÑæ Èä ÚæÝ
æåæ ÍáíÝ áÈäí ÚÇãÑ Èä áÄí æßÇä ÔåÏ ÈÏÑÇ ãÚ ÇáäÈí Õáì Çááå Úáíå æÓáã Ãä ÑÓæá Çááå Õáì Çááå Úáíå æÓáã ÈÚË ÃÈÇ ÚÈíÏÉ Èä ÇáÌÑÇÍ Åáì ÇáÈÍÑíä íÃÊí ÈÌÒíÊåÇ æßÇä ÑÓæá Çááå Õáì Çááå Úáíå æÓáã åæ ÕÇáÍ Ãåá ÇáÈÍÑíä æÃãÑ Úáíåã ÇáÚáÇÁ Èä ÇáÍÖÑãí ÝÞÏã ÃÈæ ÚÈíÏÉ ÈãÇá ãä ÇáÈÍÑíä ÝÓãÚÊ ÇáÃäÕÇÑ ÈÞÏæã ÃÈí ÚÈíÏÉ ÝæÇÝæÇ ÕáÇÉ ÇáÝÌÑ ãÚ ÇáäÈí Õáì Çááå Úáíå æÓáã ÝáãÇ ÇäÕÑÝ ÊÚÑÖæÇ áå ÝÊÈÓã ÑÓæá Çááå Õáì Çááå Úáíå æÓáã Ííä ÑÂåã Ëã ÞÇá ÃÙäßã ÓãÚÊã Ãä ÃÈÇ ÚÈíÏÉ ÞÏã ÈÔíÁ ÞÇáæÇ ÃÌá íÇ ÑÓæá Çááå ÞÇá ÝÃÈÔÑæÇ æÃãáæÇ ãÇ íÓÑßã ÝæÇááå ãÇ ÇáÝÞÑ ÃÎÔì Úáíßã æáßäí ÃÎÔì Ãä ÊÈÓØ Úáíßã ÇáÏäíÇ ßãÇ ÈÓØÊ Úáì ãä ßÇä ÞÈáßã ÝÊäÇÝÓæåÇ ßãÇ ÊäÇÝÓæåÇ æÊåáßßã ßãÇ ÃåáßÊåã

Barula comel...

wslm

Offline
Joined: 01/01/1970 - 7:30am
SJ-14-0004 : Adakah ini hadis Sahih

:wassalam
Tambahan:

Kod 3712 yang dimaksudkan oleh syaikh zain ys ialah kod dalam sahih alBukhari, kitab alMaghaazi (ekspedisi peperangan)

Hadith ini dari jalur Ibn Mubarak, juga alZuhri, dari Urwah bin alZubair (anak saudara kepada Aisyah Ummul Mukminin) dari alMisywar dari Amr bin Awf yg merupakan ahlil Badar.

Ia mengenai kisah perutusan Abu Ubaydah alJarrah oleh Nabi SAW ke Bahrain atas tugasan memungut jizyah dari penduduk Bahrain yang dibawah pentadbir amirnya al-A'la bin alHadhrami.

kepulangan Abu Ubaydah ke Madinah telah diketahui oleh kaum Anshar dan mereka mengerumuni RasuluLlah saw pada solat subuh dan mereka ingin tahu mengenai harta dari Bahrain tsb. Nabi dengan senyum bersabda kepada kaum Ansyar, " saya rasa anda telah mendapat khabar akan kepulangan Abu Ubaydah yang telah membawa sesuatu?" mereka menjawab, " kira-kiranya begitulah duhai RasuluLlah.." Nabi bersabda," berbahagialah dan harapkanlah kepada sesuatu yang dapat memberi kelapangan buat kalian. " Demi ALlah, aku tidak takut kamu akan jatuh miskin tapi yang aku takuti ialah kemewahan dunia yang akan menimpa atas kalian sebagaimana yang telah ditimpakan ke atas kaum sebelumkamu, kalian akan berebut-rebut dan ia akan membinasakan kalian."

sekian

hanya_budak (not verified)
SJ-14-0004 : Adakah ini hadis Sahih

timo kasih tuan guru zain, ana dah pon permolekkan post tersebut...kalu ikut ilmu html ana ingat nak set bende tu kena guna alignment nye command,tapi tak jadi2 ana buat...ntah dah lama tak cubo...

Nasib baik thtl dah terjemah,hehe..tak yah susah susah lagi.Allahu Yujziikal Khair