TIDAK SAHIH! Kisah Tsa'labah Enggan Bayar Zakat

Primary tabs

S4 : Tak Salah Doa Utk Kaya & Cerita Tsa'labah - DR MAZA

CERITA THA'LABAH TAK BAYAR ZAKAT TAK SAHIH - Dr. Ahmad Najib.flv

Maulana Asri : Fitnah Terhadap Sahabat: Kisah Tsa`labah Enggan Membayar Zakat (1/3)

Maulana Asri : Fitnah Terhadap Sahabat: Kisah Tsa`labah Enggan Membayar Zakat (2/3)

Maulana Asri : Fitnah Terhadap Sahabat: Kisah Tsa`labah Enggan Membayar Zakat (3/3)

AAM Cerita ALQAMAH Derhaka Ibu & Tha'labah Tak Bayar Zakat Tidak Sahih

Masih ada lagi yang penceramah yang menyebarkan kisah Tsaa'labah r.a. yang enggan membayar zakat? Masih ada lagi yang menelannya bulat-bulat kisah ini? Sedangkan sudah tersebar penjelasan beberapa tokoh di Malaysia bahawa kisah berkenaan tidak sahih.  

Menyebarkannya (dengan anggapan ia adalah benar) adalah suatu penghinaan dan fitnah ke atas sahabat besar ahli Badar, iaitu Tsa'labah yang kononnya enggan membayar zakat. Berikut ini kami sajikan penerangan beberapa tokoh mengenai perkara ini:

  • Video 1. Dr MAZA menjelaskan secara ringkas bahawa kisah Tsa'labah adalh karut!
  • Video 2. Dr Ahmad Najib menerangkan meneroka lebih lanjut mengapa kisah ini tidak sahih. Apakah ada kaitannya dengan latarbelakang penurunan ayat al-Quran.
  • Video 3, 4 & 5. Maulana Mohd Asri membedah secara panjang lebar hingga ke akar umbinya tentang kekarutan kisah ini. Dibongkar siapakah punya angkara yang mereka-reka kisah ini.
  • Video 6. Dr Abdul Basit Abdur Rahman menjelaskan tentang kepalsuan kisah Alqamah yang derhaka dan kisah Tsa'labah yang enggan membayar zakat.

Mana-mana penceramah dan mana-mana ustaz, kami memohon agar tontonlah video ini. Belajarlah sesuatu darinya... Agar tidak lagi berlaku penyebaran tentang kisah Tsa'labah ini dan yang seumpamanya. Sedangkan ramai orang awam yang sudah tahu tentang kekarutan kisah ini. Siapa yang telah menyebarkannya, harap bertaubat kerana menghina dan memfitnah sahabat Nabi s.a.w.

Kategori Berita: