SJ-2548: Masalah hubungan

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-2548: Masalah hubungan

:salam
saya berumur 13 tahun. sejak akhir akhir nie saya amat cenderung untuk berkawan dengan perempuan :love.tetapi di skola saya tidak berkesempatan krn skola saya skola lelaki. saya berkenalan dengan seorang kawan lama saya iaitu noor baiti melalui email. tetapi semasa berhubung saya tidak menggunakan nama sebenar saya krn saya takut dia tak mahu berkawan dgn saya. tapi selepas sebulan, saya akhirnya memberitahu nama sebenar saya, dia marah kpd saya :mad:.dia tidak mahu berhubung dgn saya lagi. tapi,saya amat memerlukannya sebagai kawan saya. semasa di skola rendah saya tak berpeluang untuk berkawan dgn nya. kini dia mahu saya berjumpa dgnnya semasa maulidurrasul nanti. masalah nya apa yg perlu saya katakan kpd dia???? salahkah saya menipu dia hanya dgn tulisan dan bukanya secara lisan??? dan, salah kah saya berkawan dgn dia??? :confused:
:wassalam

Re: SJ-2548: Masalah hubungan

:wassalam

Jawab:

Jika hanya utk mendapat permission utk mengenali si gadis, anda tidak perlu masuk ke Ahkam. Kerana di sini kita membincangkan isu2 Fiqih. manakala isu2 peribadi layarilah websites kaunselling terutama remaja (jika anda masih remaja).

Dalam masalah cinta dan pacaran. Islam tidak menghalang cinta tapi memagarinya supaya orang Islam tidak jatuh dalam kebinasaan. Jika dah cukup syarat utk mendirikan rumahtangga, ikutlah prosedur dan tatcara yg biasa dalam budaya Melayu: merisik, meminang dan akad. Bercinta, berpacaran itu semua membawa kepada yg kurang baik. WA