SJ-04-0075 : Gosok minyak urut

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-04-0075 : Gosok minyak urut

Assalamualaikum ustaz,
Sekiranya di sebelah malam sebelum tidur, saya menyapu atau menggosok minyak urut pada kaki, perlukah kaki itu dicuci dengan sabun/shampoo sebelum mengambil wudhu di waktu subuh? Mungkin air tidak sampai ke kulit. Bagaimana dengan krim atau lotion pula?
Terima kasih.

SJ-04-0075 : Gosok minyak urut

Bismillahi wal hamdulillah ,

Secara kaedahnya , sebarang benda yang boleh menghalang air dari sampai ke kulit ketika berwudhuk mestilah dihilangkan dahulu.

Sekiranya minyak yang dilumur pada malam tadi telah hilang dan tiada lagi yang booleh menghalang dari sampainya air ke kulit , maka bolehlah sauadara terus berwudhuk.Jika tidak , kaki tersebut wajib dicuci dengan menghilang minyak tersebut terlebih dahulu.Ini kerana sifat minyak itu sendiri yang memang tidak boleh sebati dengan air dan boleh menjadi penghalang kepada sampainya air semasa berwudhuk..

Berbeza dengan lotion atau krim , kerana pada kebiasaannya krim atau lotion akan meresap ke dalam kulit dan ini tidak menjadi penghalang kepada air daripada sampai ke kulit anggota wudhuk..
Sekiranya lotion atau krim tersebut sifatnya sama seperti minyak maka hukumnya adalah sama dengan kes minyak di atas.....

WA

الراجي رحمة ربه الجوّاد http://aljawhar.wordpress.com