Shiekh Mohamed Sidek al-Minshawi – suara tangisan

Primary tabs

Shiekh Mohamed Sidek al-Minshawi – suara tangisan

Ramai yang pernah mendengar suara seorang qari yang menusuk qalbu, bacaan al-Quran diantara seorang Sheikh dan muridnya. Suara ini juga kerap kedengaran di kedai menjual kaset sekitar Makkah. Kedatangan Ramadhan mengingatkan kita akan qari yang bersuara lunak ini. Beliau adalah Mohamed Sidek al-Minshawi (الشيخ محمد الصديق المنشاوي) (1969 – 1920).

Beliau merupakan anak kelahiran dari kampung al-Minshaah, Wilayah Suhaj, Republik Arab Mesir. Beliau berjaya menghafal al-Quran pada umur 8 tahun. Beliau dibesarkan didalam keluarga al-Quran terkenal, dimana bapanya Syeikh Sidek al-Minshawi merupakan qari al-Quran yang terkenal. Beliau juga pernah belahar dari uoama’ terkenal Shiekh Mohamed Salamah. Semasa kecil, beliau mempelajari hukum tajwid dari Sheikh Ibrahim As-Su’oodi. Beliau sangat terkenal di Madrasah Minshawiyah, dan dikagumi suaranya oleh rakyat Mesir. Suaranya yang istimewa menyebabkan beliau digelar “suara yang mengalirkan airmata”.

Ulama’ Mesir yang terkenal pada satu ketika dulu dan juga bekas Menteri Wakaf Mesir, Syeikh Mohamed Metawali al-Sya’rawi (April 5, 1911– June 17, 1998) mensifatkan al-Minshawi dan rakan-rakannya sebagai penunggang boat yang sedang belayar di Lautan al-Quran, dan tidak akan berhenti belayar sehinggalah Allah swt memuliakan beliau dibumi dan mereka yang ada diatasnya.

Kerana keunikan suaranya, Syiekh telah banyak membuat rakaman. Diantaranya negara yang beliau lawati adalah Palestin (Masjid al-Aqsa), Kuwait, Syria, Indonesia dan Libya. Boleh juga pernah melakukan rakaman bacaan lengkap al-Quran diradio.

Dia telah berkahwin 2 kali. Dari Isteri pertamanya beliau mendapat 4 anak lelaki dan 2 perempuan, dan dari isteri keduanya beliau mendapat 5 anak lelaki dan 4 anak perempuan. Isteri keduanya meninggal dunia semasa melakukan ibadat Haji setahun sebelum kematiannya. Pada tahun 1966 beliau telah mendapat sakit Esophageal varices (الدوالي المريئية). Walaupun beliau sakit, syiekh telah membaca al-Quran sehinggalah kematian beliau, pada hari Jumaat, 5 Rabiul Akhir 1389H bersamaan 20 Jun 1969, semasa berusia 49 tahun.

Syeikh al-Minshawi pernah ada cubaan untuk diracun melalui makanan, dimana pada satu hari (1963) beliau telah dijemput menghadiri makan malam bersama kumpulan Ahlul Bait, dan tukang masak tersebut telah diarah memasukkan racun didalam makanan sheikh. Semasa sheikh al-Minshawi hendak pulang, tukang masak tersebut telah datang kepada sheikh untuk memaklumkan sesuatu akan tetapi beliau meminta sheikh bersumpah tidak akan memberitahu sesiapapun. Setelah bersumpah, sheikh telah diberitahu bahawa tukang masak itu telah diarah memasukkan racun kedalam makanan. Tukang masak telah bersumpah dengan roti yang dikatakan dicelup racun dihadapan orang yang mengupahnya, akan tetapi sebenarnya dia tidak mencelupkan roti kedalam racun tersebut.

Beliau juga pernah menolak permintaan Presiden Abdul Nassir. Pada satu hari Presiden Abdul Nassir telah mengarahkan salah seorang Menterinya mengajak Shiekh al-Minshawi dengan berkata : Adalah dengan hormatnya menjemput Tuan ke Majlis yang akan dihadiri oleh Presiden Abdul Nassir. Syeikh al-Minshawi telah menjawab : Kenapa kehormatan ini tidak diberi kepada Presiden Abdul Nassir sendiri untuk mendengar al-Quran suara bacaan Muihamad Sidik al-Minshawi?. Dia telah menolak jemputan tersebut dan berkata : Abdul Nassir telah melakukan kesalahan ketika menghantar wakil yang paling teruk!.

Boleh download dan dengar bacaannya di laman sesawang ini sempena Ramadhan : http://www.mp3quran.net/eng/minsh_english.html

(Adaptasi dari Wikipedia - http://ar.wikipedia.org/wiki)

kamin