SJ-01-0105 : urgent!!! mandi bunga?

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-01-0105 : urgent!!! mandi bunga?

assalamua'laikum..saya ingin bertanya ttg perubatan tradisional...
seorg wanita yg dipercayai disihir ingin dimandikan atas tujuan utk murah rezeki dan dipermudahkan urusan jodohnya oleh seorg pengamal perubatan tradisional Islam berjantina lelaki..
utk pengetahuan ahli panel wanita ini diberitahu yg jodohnya dan rezekinya(seperti kerja) terhalang disebabkan sihir tersebut
soalan saya bolehkah wanita itu dimandikan oleh lelaki bukan muhrim tersebut atas tujuan perubatan

SJ-01-0105 : urgent!!! mandi bunga?

:wassalam
al-Jawab:

Isu utama bukan upacara mandian itu, tapi yang lebih utama ialah perbuatan mengunjungi bomoh dan membenarkan ramalannya. Isu utama yang dihadapi manusia ialah sempit rezki dan belum bertemu jodoh dan atas dua isu utama inilah si dukun akan mengambil kesempatan.

Larangan berjumpa dukun ialah ditegaskan oleh hadith: terjemahnya

" Barangsiapa yang mengunjungi dukun dan membenarkan apa yg diramalnya bererti ia telah KUFUR terhadap apa yang diturunkan kepada Muhammad." dinilai sahih oleh al-Albani dalam Ghayatul Maram, al-Qardhawi dalam syarah usyul asyrin, usyul no 4)

Kemudian kita tidak boleh berdukun (dgn Dukun) yang mengamalkan sihir jika kita terkena sihir. Syaikh Abdul Rahman Hasan alu Syaikh dalam syarh kitab Tawhid (241), tidak boleh bagi orang yang terkena sihir mengunjungi dukun yang juga menggunakan sihir. Berdasarkan larangan salaf, bahawa sihir tidak boleh disingkir dengan sihir yang lain. sekian