SJ-02-0013 : ikhwanul muslimin

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-02-0013 : ikhwanul muslimin

salam,
Boleh tak para panel menerangkan fikrah ikwanul muslimin yang di asaskan oleh Sheikh Hassan Al-Banna rh.?
Kalau disertakan link ke artikel yang berkaitan baik lagi....

Adakah benar dakwaan sesetengah pihak gerakan salafi di malaysia seperti juga gerakan salafi di timur tengah seperti di Yaman dan di indonesia yang berpecah kepada beberapa kelompok lagi dan mengatakan yang berba'iah kepada pemimpin mereka adalah bi'dah?

Boleh jelaskan?

Jazakallahu Khairan

SJ-02-0013 : ikhwanul muslimin

:wassalam

al-Jawab:

Pergerakan IM yang diasaskan oleh mursyidnya yg pertama, Syaikh dan Imam Hasan al-Banna (w.1949) sudah berusia 80 tahun. IM merupakan gerakan Islam, atau jama'ah islamiah atau pertubuhan spara politik Islami yang terbesar di dunia Islam dan paling berpengaruh. Ia masih ujud dan utuh dan sekarang dipimpin oleh Mursyidnya yg ke 6, Syaikh Mahdi 'Akif.
Fikrah Hasan al-Banna dan yg diperjuangkan oleh IM ialah Islam tanpa apa-apa tambahan selepasnya, seperti Islam demokrasi, islam hadhari, islam sosialis, atau Islam progresif. Ia adalah Islam. fullstop. Fikrah beliau dijelaskan dengan terang dan nyata dalam himpunan risalah beliau, Majmu' Rasail dan Islam yang ingin dibawanya ialah Islam berlegar dalam 20 Usyul atau Resolusi yang dikenali dgn nama Usyul Asyrin atau Usyul 20. Ia sudah lama diterjemahkan di Malaysia, oleh alfadhil Ust Alias Othman, pada tahun 1975.
Fikrah Islam alBanna ini diterjemahkan sepenuhnya oleh muridnya yang paling terkedepan, Dr al-Imam Prof alUstaz Yusof Abdullah al-Qaradhawi, mufti Qatar. Dr Yusof telah menterjemahkan fikrah alBanna dalam hampir 100 tulisannya yang hampir kesemua telah diterjemah ke dalam bahasa Melayu/Indon.

Maka tidak ada alasan kenapa generasi kini tidak mengenali fikrah alBanna. Jika anda ingin mencari Link, maka Search saja ke Yahoo, Google dgn nama IM atau al-Banna. maka akan keluarlah pelbagai artikel. Ini kerana alBanna dan IM adalah icon bagi gerakan Islam global.

----------------------------

Isu yg kedua: Pergerakan IM yang dikatakan dikritik hebat oleh pergerakan Salafi.

Secara umumnya, apa jua yang hebat, mesti ada kawan dan lawan. Itu adalah lumrah kehidupan. Bila Allah mencipta Adam dan Hawa yg begitu hebat, maka ia memiliki lawan (iblis and co) dan juga memiliki kawan (malaikat), maka begitulah pergerakan IM dna alBanna. Bukan pergerakan salafi saja yg tidak senang dengannya, malah ada yang mengkafirkan tokoh2 IM dan menjatuhkan hukum ke atas pergerakan IM sebagai pergerakan Khawarij dan ahlil bid'ah. Bahkan yang terbaru IM itu adalah sebenarnya pergerakan Muflisin atau pergerakan orang2 yg bengkrap dan desperado.

Isu yang dibangkitkan oleh anda, ialah upacara bai'ah yang ada dalam pergerakan IM adalah bid'ah. Bai'ah yang bid'ah ialah bai'ah untuk melakukan keta'atan dalam urusan maksiat dan kesyirikan, manakala bai'ah utk bekerja untuk Islam dan keta'atan dalam urusan kebaikan adalah sunnah. Ini terbukti dgn Bai'ah aqabah pertama dan kedua, dan Bai'ah Ridhuan di Hudhaibiyah yang berlaku antara para sahabat dan RasuluLlah saw.
Bai'ah atau ikrar atau akujanji utk bekerja keras dan berdisiplin ini berlaku dalam kehidupan berorganisasi manusia sepanjang masa. Ikrar pasukan Pengakap sempena Jamboori Pengakap juga bai'ah. Ikrar ta'at setia sempena sesi tamat latihan Kadet Polis, Ikrar dan bai'ah di Kem Khidmat Negara...pendek kata bai'ah ta'at ini berlaku di mana. Begitu juga ikrar dan bai'ah Perdana Menteri di hadapan DYMM juga bai'ah yg dimaksudkan...maka jika adanya bai'ah keta'atan dalam pergerakan IM, maka bukanlah menjatuhkan ia dalam bid'ah. Ini kerana bid'ah kembali kepada perbahasan asal dari segi bahasa dan istilah bid'ah itu sendiri.

Ruj:
Prof Dr Muhammad al-Wakil, KSA, IM: Pergerakan Islam terbesar abad 14, terjemahan Indonesia.

sekian