SJ-04-0073 : darah haidh dan istihadhah sepanjang tahun...?

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-04-0073 : darah haidh dan istihadhah sepanjang tahun...?

:salam

tolong saya..macamana ibadat solat dan lain2 saya. saya mengalami situasi darah haidh dan istihadah yg xputus2 sepanjang tahun.. kalau berhenti pun sekadar 2-3 hari jer. perkara ini dah berlaku hampir 5 tahun. dah jumpa doktor..xde apa2 masalah kesihatn, cuma ketidak seimbangan hormon.

mohon penjelasan bagaimana saya nak jalankan ibadah saya?

SJ-04-0073 : darah haidh dan istihadhah sepanjang tahun...?

Bismillahi wal hamdulillah,

Al-Jawab

Dalam kes sebegini , saudari perlulah membuat kiraan jumlah hari datangnya haid yang biasa saudari alami sebelum berlakunya kes tersebut.Maka hari selepas itu dihukum sebagai Istihadhah , yang mana pada ketika itu saudari wajib mandi dan bersolat selepas itu sebagaimana maksud sebuah hadis:

“Hendaklah dia menunggu sejumlah siang dan malam ketika dia haid sebulan sebelumnya , iaitu sebelum dia terkena Istihadhah.Hendaklah dia meninggalkan solat sejumlah hari-hari haidnya pada bulan itu.Dan jika hari-hari itu melampauinya , maka hendaklah ia mandi kemudian melekatkan kain tebal ( Maksudnya ialah menyumbat sesuatu yang tebal seperti kain di bahagian farajnya agar darah tidak mengalir ) dan bersolatlah. ( HR An-Nasai )

Hadis di atas membawa maksud bahawa wanita yang mengalami istihadhah dikehendaki mengira jumlah kebiasaan datangnya darah haid serta tempohnya.Kemudian selepas daripada tempoh tersebut hendaklah ia mandi dengan menganggap bahawa tempoh haidnya telah tamat.Seterunya hendaklah ia melakukan solat sepertimana keadaan wanita yang telah suci dari haid.Perlu diingat , wanita yang dalam istihadhah hendaklah memperbaharui wudhuknya pada setiap kali ingin menunaikan solat.

Sekiranya saudari tidak mengetahui tempoh kebiasaan datangnya haid , maka saudari hendaklah mengambil kira tempoh maksimum datang haid bagi seorang wanita iaitu selama 15 hari.Maka selepas itu iaitu pada hari ke 16 adalah dikira sebagai darah Istihadhah.Pada ketika itu diwajibkan saudari mandi dan bersolatlah selam tempoh 15 hari lagi yang bermula pada hari 16 hinggalah ke hari ke 30.Selepas daripada hari ke 30 itu akan dikira semula sebagai hari datang haid dan kiralah sehingga hari ke 15.Pada hari ke 16 akan dikira sebagai istihadhah semula.Begitulah seterusnya.

Secara kesimpulannya , situasi darah istihadhah adalah situasi yang sama seperti situasi selepas suci dari haid.Pada ketika itu saudari wajib melakukan semua ibadah sebagaimana biasa.Cumanya faraj saudari perlulah dicuci dan dikehendaki berwudhuk semula pada setiap kali ingin menunaikan solat.Begitu juga saudari perlulah memastikan bahawa tidak ada darah yang mengalir keluar dari faraj ketika melakukan soolat.

WA

Ruj :

Al-Mufassal fi ahkam Al-Mar'ah Wa Bait Al-Muslim , Bab Taharah , Bahagian Haid dan istihadhah , As-Syaikh Dr.Abd Karim Zaidan

الراجي رحمة ربه الجوّاد http://aljawhar.wordpress.com