SJ-05-0366 : bacaan surah dlm solat

Primary tabs

3 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-05-0366 : bacaan surah dlm solat

Salam..

Ana ad bce bk sifat shalat nabi yg d'tulis nasiruddin al-albani r.h.. tp ana ad skt kekeliruan..sbb d'dlm bk i2 d'ajrkn solat m'ikt sunnah..tp dlm bacaan surah ana lihat nabi spt m'khususkn bacaan surah dlm setiap wak2 solat..ana keliru adkah blh d'bcekn surah ap2 shj dlm ap2 wak2 solat??mcmnr bg org yg x hafal surah 2?

SJ-05-0366 : bacaan surah dlm solat

Salam....

Memang terdapat dalil atau hadis yang menceritakan jenis-jenis surah yang dibaca oleh Rasulullah saw selepas bacaan Ummul Quran , samada dalam sembahyang fardhu mahupun sembahyang sunat.

Walaubagaimana pun , ianya bukanlah satu perkara yang wajib dilakukan.Anda boleh membaca mana-mana surah yang termampu dan terdaya dibaca dalam mana-mana solat fardhu atau sunat.Malah jika tidak membacanya juga (surah-surah) , sembahyang anda tetap sah dan in sya Allah diiterima oleh Allah swt.Ini kerana , membaca surah selepas al-Fatihah bukanlah termasuk dalam rukun atau perlakuan sembahyang yang perlu dijaga dan dilaksanakan.Ianya merupakan perkara sunat sahaja.

Apa yang pastinya , jika sesutau yang dilakukan adalah bertepatan dengan sunnah Rasulullah saw , adalah suatu perbuatan yang lebih baik.

WA

الراجي رحمة ربه الجوّاد http://aljawhar.wordpress.com

SJ-05-0366 : bacaan surah dlm solat

Nabi kata:

ÝÇÞÑÇæÇ ãÇ ÊíÓÑ ãä ÇáÞÑÂä

Bacalah apa-apa yang mudah bagu kamu daripada Al-Quran...