SJ-09-0027 : Persoalan Haji (Sentuh Kaabah, Tawaf Widak)

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-09-0027 : Persoalan Haji (Sentuh Kaabah, Tawaf Widak)

Salam

Ada beberapa perkara yang menjadi persoalan kepada ana dalam bab haji seperti berikut:

1. Benarkah tidak sah tawaf seseorang itu dengan beliau sekali-sekala menyentuh kaabah setiap kali pusingan?
2. Seseorang yang telah selesai kerja nusuk dan masih tinggal di Makkah serta ada beberapa hari lagi untuk pulang ke tanah air, perlukah beliau melakukan tawaf wada' jika beliau ingin mengikuti rombongan ke Jeddah seblum tarikh berangkat pulang.(contohnya ; tarikh berangkat dari Makkah untuk ke tanah air pada 29 Zulhijjah, si A mengikut rombongan ke Jeddah yang dibuat oleh pihak urusetia pada 19 Zulhijjah dan kembali ke Makkah pada hari yang sama)
3. Apakah larangan2 kepada seseorang yang telah selesai tawaf wada'?

:mrgreen:

Offline
Joined: 01/01/1970 - 7:30am
SJ-09-0027 : Persoalan Haji (Sentuh Kaabah, Tawaf Widak)

ÈÓã Çááå
æÇáÍãÏ ááå æÇáÕáÇÉ æÇáÓáÇã Úáì ÑÓæá Çááå æÚáì Âáå æÕÍÈå æãä æÇáÇå ÃãÇ ÈÚÏ

1. Hukum menyentuh kaabah ketika tawaf, boleh di baca di: http://al-ahkam.net/home/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=34359

2. Seseorang yang telah selesai melaksanakan ibadah haji, TIDAK HARUS keluar dari Makkah tanpa melakukan tawaf widak, samada keluar ke Jeddah atau tempat lain.

Kata Syeikh Uthaimin: Jika dia pergi ke Jeddah (tanpa tawaf widak) kemudian dia datang ke Makkah balik dan mahu melakukan tawaf widak, ia sudah tidak berguna lagi. Kerana dia telah keluar, dan meninggalkan Makkah (sebelum itu). (Majmuk Fatawa Uthaimin 23/353).

3. Orang yang telah melakukan tawaf widak tidak boleh melewat-lewatkan perjalanannya dan melakukan perkara-perkara yang menunjukkan dia tidak mahu bermusafir. Jika selepas tawaf widak, dia melakukan perkara-perkara lain dan melewatkan perjalanannya tanpa uzur, maka hendaklah diulangi tawaf widaknya ketika dia benar-benar mahu bermusafir.

Wallahu A'lam.