SJ-11-0021 : empiredreams..adakah bertptan dengan syariat..

Primary tabs

3 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-11-0021 : empiredreams..adakah bertptan dengan syariat..

assalamualakum..

ana ada kemusyikalan..
adakah masuk perniagaan mlm(empiredreams) ini halal..pelan pemasarannya adalah seperti berikut..

ok startingnya adalah rm 399..kita perlu mencari ahli sebanyak 2 orang dbawah kita...apabila kita sudah mendapat ahli sebanyak 2 orang kita akan mendapat 20usd dan 10 mercant point..
apabila kita mendaftar maka kita akan dapat 200mercant point..

seterusnya kita sudah ada dua orang dbawah kita ..setiap orang kena mencarai 2 org dbawahnya..begitulah seterusnya...ini adalah sistem binarai bukannya sistem piramid..kerana sistem ini akan membantu downline2nya kerana seseorang upline itu tak akan mendapat duit jika mereka tidak balancekan ahli2nya disebelah kiri dan kanan..>>

maknyanya pioneer tak boleh gonganag kaki kat atas...walaubagaimanapun dia kena mencari ahli baru utk dletakkan pada downline2nya yg tak stabil/balance....

ini bermaknya ia tidak menindan ahli2 dibawah...

minta komen

Re: SJ-11-0020 : empiredreams..adakah bertptan dengan syaria

[jawapan dari Ustaz thtl]
salam

Anda bertanya:

Quote:
adakah masuk perniagaan mlm(empiredreams) ini halal..pelan pemasarannya adalah seperti berikut..

ok startingnya adalah rm 399..kita perlu mencari ahli sebanyak 2 orang dbawah kita...apabila kita sudah mendapat ahli sebanyak 2 orang kita akan mendapat 20usd dan 10 mercant point.. kita juga akan mendapat USD20 utk car fund.
apabila kita mendaftar maka kita akan dapat 200mercant point..

Jawab

Kami bertanya anda kembali:

1. Apakah Empiredreams mendapat AJL dari Kementerian Perdagangan Dalam negeri dan HE pengguna?

2. Apakah ia menganggutai persatuan DSAM (direct selling association of Malaysia)?

3. Apakah produknya dihasilkan sendiri? Anda kata ia jual computers, handphone? apakah ia mengilang sendiri produknya. Jika ya di mana kilang ini? apakah ia bermutu tinggi? apakah ia setanding dgn Dell, Acer, Nokia atau Samsung?

4. Apakah Empiredreams ini milik USA? atau ia e-MLM?

thtl

خيرالأمين

Re: SJ-11-0021 : empiredreams..adakah bertptan dengan syaria

[sambungan dari Ustaz thtl]

Soalan/Checklist seterusnya:

5. Latarbelakang syarikat Empiredreams dan Elexir sdn bhd. Who' s who (siapakah dibelakang syarikat ini: pendirinya (founder), ahli lembaga pengarah, shareholders

6. Trackrecord atau prestasi syarikat

7. USD 105 atau RM 399 adalah satu jumlah yg agak besar. Kemudian anda dikehendaki mencari dua orang, USD 210 atau RM800. Dua orang itu dikehendaki mencari DUA lagi RM 1600. Nampaknya macam MONEY GAME juga cuma tukar pattern.

Sebab itu kita tanya: MLM yg berteraskan product strength (kekuatan produk) atau MLM yg berasaskan money game atau kemasukan ahli baru.

MLM yg genuine ialah berasaskan produk yg berkualiti spt AMWY, AVON, LingZi, manakala MLM yg gharar (samar-samar) tidak jelas dari segi kekuatan barangannya atau R & Dnya.

MLM yg original misalnya dalam perusahaan barangan kesihatan, ada ladang biodiversity, ada R&D, ada employ saintis, researchers (penyelidik) dan track record dan dianugrah kerana mutu dan keunikan produknya.

thtl

خيرالأمين