SJ-11-0088 : Cara membeli barangan harga tinggi di Malaysia.

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-11-0088 : Cara membeli barangan harga tinggi di Malaysia.

Assalamualaikum wbt.

Saya menetap di Ireland, menggunakan card credit drp bank conventional di sini, memandangkan belum ada bank islam di ireland dan urusan kemudahan urusan pembelian.

Apabila pulang ke malaysia, adakalanya saya akan membeli barangan di malaysia menggunakn kad kredit tersebut. Namun bebaru ni, terbaca mengenai kesalahan berbuat begitu, memandangkan proses tukaran wang itu tidak dilakukan dalam masa yg sama, membabitkan riba yg tidak dibenarkan.

Soalan saya, apakah caranya utk saya membeli barangan yg mahal harganya di malaysia. Saya ada terfikir beberapa cara, namun saya ingin dapatkan pandangan ahli panel utk cara yg terbaik:

- membeli dgn duit sesiapa kat malaysia (dalam RM), kemudian bayar balik dalam euro. yg mana discrepancies in nilai anggap hadiah.

- beli barangan mahal di malaysia dalam harga euro supaya tak jadi delayed tukaran wang, tapi tak semua kedai boleh buat gitu.

- bawak duit banyak banyak dalam euro drp ireland, kemudian buat tukaran wang asing. tapi tentulah bahaya menandangkan large sum of money involve. kalau hilang.. naya...

Apa kata panel ttg cadangan ni, dan saya memerlukan cadanagn alternatif yg lebih praktikal.

Terima kasih.

SJ-11-0088 : Cara membeli barangan harga tinggi di Malaysia.

:wassalam

al-Jawab:

Nampaknya cara terbaik ialah anda kena pinjam wang dari sedara mara anda di Malaysia dulu dan langsaikan hutang itu dari Ireland.
Cara kedua, membuat perancangan teliti senarai shopping list bila pulang ke tanah air dan bawalah wang secukupnya, guna Traveller's check ke...ataupun buka akaun dengan perbankan Malaysia yang ada cawangan di UK.
Jika anda berbelanja sakan dengan kredit kad Made in Ireland tsb, anda terjebak dengan riba ekoran pertukaran Euro-RM, juga kemungkinan terjebak dengan interest jika anda tidak dapat melansaikan bil kad kredit secara pukal (sekaligus). sekian