SJ-12-0009 : tunang lagih..

Primary tabs

3 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-12-0009 : tunang lagih..

sbb xleh reply so saya tepakse ulang..
mcm mana klau pendapat yg mengatakan ia x patut dihebahkan sbb jika putus tunang..maka jatuh maruah wanita yang ditunangi..maka x berapa elok disebar akan pertunangan itu..mcm base kitab plak..adakah nabi sebar akan satu2 pertunangan? :?:

SJ-12-0009 : tunang lagih..

:salam

Pendpt yg sdr nukilkan hanyalah pendpt yg didasari oleh akal semata2. Krn tidak mustahil, kalau sdr memberikan pendpt di atas, ada juga org lain yg memberi pendpt spt berikut:

mcm mana kalau pendapat yg mengatakan ia patut dihebahkan supaya org lain tahu dan tidak akan masuk meminang perempuan itu lagi. Krn dalam Islam, dilarang meminang pinangan org lain.

Oleh itu, akal tidak boleh dijadikan hujah 100%. tidak dinafikan akal memainkan peranan penting, namun ia mesti didasari dgn al-Qur'an dan sunnah khususnya dalam bab hukum hakam.

Tidak ada dalil mengatakan ia dilarang, begitu juga tidak ada dalil yg menunjukkan ke arah sunat. Oleh krn itu, hukumnya adalah harus. Adapun situasi yg mengiringi pertunangan itu adalah atas budi bicara diri sendiri. Jika dirasakan ingin dihebohkan, silakan. Begitu juga jika ada yg ingin merahsiakannya. WA.

:wassalam

re: SJ-12-0009 : tunang lagih..

Assalamu'alaikum.

Terima kasih ust Gayat. Elok tidak dirahsiakan mengenai pertunangan tersebut bagi mengelakkan gadis yang sama dipinang orang sebagaimana sabda Nabi saw :

áÇ íÎØÈ ÃÍÏßã Úáì ÎØÈÉ ÃÎíå ÍÊì íÊÑß ÇáÎÇØÈ ÇáÃæá Ãæ íÃÐäå ÝíÎØÈ
"Tidak boleh seseorang dari kamu meminang seorang wanita yang telah dipinang oleh saudaranya, sehingga orang yang pertama tadi meninggalkan rancangan untuk mengkahwininya atau memberi keizinan, maka anda boleh meminangnya" - [Hadith disahihkan oleh al-Albani didalam Silsilah Al-Sahihah #1030]. WA.

wassalam

خيرالأمين