SJ-13-0147 : Hukum Minum Holy Water

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-13-0147 : Hukum Minum Holy Water

Dibimbangi umat Islam terminum air holy water..Jika terminum apa hukumnnya dan perbahasan berkaitaannya,terutama apabila air tersebut memberi kesan seperti tidak boleh mengucap dan lain2...Syukran

SJ-13-0147 : Hukum Minum Holy Water

wa'alaikumussalam

Berikut kami petik jawapan Syiekh ththl mengenai Holy Water :-

Quote:
Penjelasan yg Rajih mengenai Isu Holy Water

1. Surat layang mengenai Holy Water adalah tidak benar sama sekali. Jika ia benar, ia mestilah datang dari pihak yg berwajib.

2. Agama Kristian berkembang menjadi agama yg paling ramai penganutnya di muka bumi ini (2 bilion++) adalah bukan kerana Holy Water, tapi kerana kerja keras Missionarynya. Faktor kedua berkembangnya Kristian ialah kerana ia dibantu oleh kejayaan tamaddun Barat yg mana mana Kristian menjadi agama asal tamaddun ini. Warga bukan Barat melihat Kristian adalah sebahagian dari pakej kejayaan tamaddun Barat, maka menjadi resam manusia (kata Ibn Khaldoon) mereka meniru dan mengambil apa jua dari Hadharah yg kuat dan berjaya.

3. Ajaran Kristian spt juga Islam memerangi sihir dan tahyul dan tidak mungkin mereka menggunakan jampi dan sihir dalam missionary mereka.

Air Suci atau Holy Water adalah air yg diambil dari Sungai Jordan untuk upacara Baptism atau Akikah Bayi yg dilakukan di gereja. Dalam upacara Baptism ini bayi akan dikristiankan dan diberi nama Biblical.
Mengikut kepercayaan Bible:
Ia adalah sunnah John (Yahya AS) yg membuat upacara Baptism yg dilakukan oleh Prophet John kepada Jesus (Isa AS)

Maka surat layang Holy Water adalah karut dan khurafat kerana bertentangan dengan ajaran Kristian yg juga adalah agama Samawi.

sekian

sumber : http://www.al-ahkam.net/home/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=28397

Dari segi hukum, jika sengaja kita meminum Holy Water (jika benar2 wujud sebagaimana yang didakwa) atau apa2 barangan persembahan agama mereka, ini membawa maksud kita mengiktiraf/menyokong dan membenarkan amalan2 yang datang dari agama Kristian. Perbuatan ini adalah haram. Sabda Nabi :saw :

ãä ÊÔÈøå ÈÞæã Ýåæ ãäåã
"barangsiapa menyerupai/meniru sesuatu kaum (agama) maka dia adalah sebahagian dari mereka"

Syeikh Ibn Taimiyah rh. telah menyebt didalam buku beliau Iqtidaa' al-sirat al-mustaqim mukhalifat ashab al-jahim:

ãÔÇÈåÊåã Ýí ÈÚÖ ÃÚíÇÏåã ÊæÌÈ ÓÑæÑ ÞáæÈåã ÈãÇ åã Úáíå ãä ÇáÈÇØá ¡ æÑÈãÇ ÃØãÚåã Ðáß Ýí ÇäÊåÇÒ ÇáÝÑÕ æÇÓÊÐáÇá ÇáÖÚÝÇÁ
"Meniru mereka didalam beberapa upacara/sambutan/perayaan menunjukkan bahawa seseorang itu membenarkan dengan hatinya mengenai kebatilan amalan dan kepercayaan mereka, dan memberi harapan kepada mereka bahawa mereka empunyai peluang untuk memalukan dan menyesatkan yang lemah"

wassalam.

خيرالأمين