SJ- 1719: [U] Haid tidak lawas

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ- 1719: [U] Haid tidak lawas

assalamualaikum tuan2 guru..
saya musykil bab2 haid dan ia tiada dalam ruangan nie. saya ingin bertanya jika datang darah haid bagi wanita cuma 7 hari dan tak datang dalam beberapa hari lepas itu datang semula darah. adakah itu darah haid atau istihadah yg membolehkan wanita itu solat. selalunya wanita kalau ada darah dia terus tak solat bagi yg kurang pengegetahuan agama. harap tuk2 guru dapat uraikan dgn detail bab2 haid2 nie kerna susah utk dapatkan informasi

Re: SJ- 1719: [U] Haid tidak lawas

Jawab:

Panggilan Tn Guru tu terlalu tinggi buat kami di Ahkam. Kami hanyalah facilitator fiqih anda sahaja sedangkan Tn Guru boleh berfatwa, kami hanya menyampaikan fatwa yg sudah tersedia.
Mengenai masalah haidh, pertanyaan begini sering kami jelaskan dan insyaAllah ada dalam archive Ahkam.

Kaum perempuan mengeluarkan tiga jenis darah :
Haidh, nifas dan/atau istihadzah.
Haidh adalah darah berjadual, selalunya dalam lingkungan 7-10 hari sebulan. Jika haidh tidak teratur, bermakna haidh itu baru bermula (wanita mencapai usia baligh (puberty) atau hormone perempuan itu belum stabil. Kaum hawa mengenali darah ini melalui warnanya (kehitaman) dan bau yg hanyir dan tengit serta ia agak pekat.
Istihadzah ialah darah penyakit (rahim, pangkal rahim atau faraj yg berpenyakit (infeksi), warnanya ialah merah kekuningan dan ia keluar secara berterusan.
Manakala nifas ialah darah yg ada hubungan dengan kelahiran saja. (Dr Umar Asyghar, al Haidh wa alNifas wal Haml bayna al Fiqh wa Tibb (Haidh, Nifas dan Kehamilan : antara Fiqh dan Kedoktoran)
Maka dari definasi dan klasifikasi ini, jika darah itu memenuhi sifat-sifat haidh, walaupun ia keluar semula selepas 7 hari, maka ia haidh. Jika darah ini konsisten keluar, maka adalah darah istihadzah. Allahu a'alam