SJ - 2872: [Z] Buku Ihya Ulumuddin

Primary tabs

3 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ - 2872: [Z] Buku Ihya Ulumuddin

:salam
Saya dapat tahu bahawa kitab karya Imam Al-Ghazali banyak membawa hadis-hadis dha'if. Saya ingin mendapat pendapat ustaz² dan ustazah² yang lain tentang buku ini. Sekian. Terima Kasih. :badut

Re: Buku Ihya Ulumuddin

Slm,

Ihya' ulumuddin karya Imam Al-Ghazali bukan sahaja terdapat hadith dha'if tetapi terdapat jua hadith maudhu'. Ihya' ulumuddin telah dinilai hadithnya oleh AL-hafiz iraqi. Dari segi nilai ilmiyyah ulumuddin, sememangnya tinggi walaupun terdapat hadith dha'if dan maudhu'. Sungguhpun begitu, kita patut berterima kasih kpd al-hafiz iraqi. dan kalau diganti hadith maudhu' itu dgn hadith sahih/hasan, pasti kitab ihya' ada ummmppphhh...baru kawww mcm kopi cap kapal api.

Sungguhpun ihya' terdapat kekurangan dan apa yg dilakukan oleh Al-iraqi bukan utk menjatuhkan maruah beliau sebagai seorang ulamak jauh sekali menghina imam al-ghazali. Ini kita kena faham. Al-haq itu kalau datang dari seorang tukang sapu sekali pun kita kena terima. Sebagaimana Umar Al-Khattab ditegur dlm isu mahar, "sesungguhnya Umar salah dan perempuan itu betul." Begitu tinggi sekali pekerti khalifah islam.

Wslm.

Re: SJ - 2872: [Z] Buku Ihya Ulumuddin

:wassalam
Tarjeehan:
JKK kpd Ust Zayed. Sebelum paparan umum kita tarjeeh dan tambah supaya ia lebih kemas utk paparan umum.
Kitab Ihya' sebenarnya sebuah Encyclopedia atau almanac ilmu-ilmu Islam dalam 4 Juzu' dan setiap juz ada 10 fasal (Bab) dan dgn itu ia mengandungi 40 bab.
Syaikhul Azhar, Syaikh Muhammad Khidr Hussin:
Kitab alIhya' adalah antara kitab yg dikarang oleh manusia, dan sudah tentu ada kekurangan dan kecacatan di sana sini. Namun kecacatan itu tidak menjejaskan kedudukannya sebagai antara encyclopedia terkemuka Ilmu2 Islam.
Dr alImam Prof Yusof alQaradhawi (Imam alGhazzali: Bayna madihi wa naqidihi/139) kekurangan atau kecacatan kitab ini ada empat macam:
a. banyak hadis-hadis dha'ef dan maudhu'
b. Hukuk-hakam yg dibina atas hadis2 ini
c. Kisah-kisah sufi dan suluk yg melampau
d. Kasyaf dan Mukasyafah yg tersasar dari konsep yg disepakati oleh salaf
Imam azZahabi (Siyar A'lam anNubala'/19/339): alGhazzali adalah Imam yg hebat. Tapi tiada alim yg tidak melakukan kecacatan.

Hadis2 dalam Ihya' telah ditkahrijkan oleh alHafeedz alIraqi (spt kata sdr Zayed) dan Imam asSubki (Tabaqat asySyafi'iyah, Jld 4)

alImam alFaqeeh Ibn Jawzi telah meringkas kitab Ihya' dan ditulis kembali dgn jodol Minhaj alQosidin. Kitab ini ditahqeeq pula oleh alHafeedz Ibn Qudamah alMaqdisi, namun masih perlu ditahqiq lagi utk membersihkan hadis2 lemahnya.
Jadi utk menggunakan kitab Ihya' dapatkan kitab alIraqi dan kitab Ibn Qudamah alMaqdisi atau dapatkan kitab tasawwuf yg lebih kuat spt Madarij asSalikin 3 Jld karya alHafeedz alFaqeeh Ibn Qayyim. Kitab Madarij dan Kitab Minhaj alQosidin adalah alternatif kepada Ihya' Ulumiddin. WA