Kesihatan

  • JAUNDIS NEONATAL atau penyakit kuning bayi (juga disebut demam kuning) adalah perkara yang biasa terjadi di kalangan bayi pada minggu pertama kelahiran. Lebih kurang 60 peratus bayi matang (lahir selepas genap 37 minggu kehamilan) dan 80 peratus bayi pramatang mengalami masalah ini.

  • Tadi ada kawan beri saya satu istilah, iaitu Delusion of Grandiose. Terjemahannya mungkin Waham Besar Diri atau Waham Kebesaran. Kalau ikut petikan dari artikel di bawah ini ia bermaksud: "Delusion of grandiose; pasien mempercayai bahwa ia mempunyai pengetahuan yang lebih, bakat, insight, kekuatan, kepercayaan orang, atau mempunyai hubungan khusus dengan orang terkenal bahkan Tuhan".

  • Demam campak ( Rubeola ) adalah jangkitan akut pada kanak-kanak disebabkan virus measles. Pesakit demam campak biasanya mengalami gejala jangkitan saluran pernafasan dan disertai ruam pada kulit. Penyakit ini sangat mudah menular kepada orang lain melalui titisan cecair dari mulut dan hidung semasa bercakap, batuk atau bersin.

  • Masyarakat di negara ini diingatkan supaya tidak mudah terpengaruh dengan ubat-ubat herba yang dijual di pasar atau kaki lima kerana dikhuatiri mengandungi racun yang boleh menyebabkan sakit buah pinggang.

  • Anda biasa 'kena tindih' semasa tidur? Atau sekurang-kurangnya anda biasa mendengarnya dari kawan-kawan anda yang mengalaminya. Biasanya, 'kena tindih' semasa tidur dikaitkan dengan gangguan makhluk halus. Situasinya begini; semasa kita sedang tidur, ada jin datang dan menindih kita hingga menyebabkan kita seolah-olah lumpuh seketika dan separuh sedar. Apakah benar kita ditindih oleh jin atau diganggu oleh makhluk halus? Atau bagaimana? Untuk memahaminya, mari kita baca artikel berikut:

  • Kajian yang dilakukan ke atas lebih 40,000 lelaki menunjukkan, minuman yang penuh dengan kandungan gula itu meningkatkan risiko serangan jantung sehingga 20 peratus, termasuk boleh menyebabkan kematian.

  • Pasukan penyelidik di dalam kajiannya telah menemui bahawa perlaksanaan peraturan itu dalam tempoh setahun telah membantu mengurangkan kadar kelahiran pra matang dan penyakit asma di kalangan kanak-kanak sebanyak sepuluh peratus.

  • Antara produk yang mengandungi gula yang tinggi yang boleh menyebabkan masalah kesihatan.

  • Petikan dari kajian Bukit Tinggi Mendengar Curahan Hatimu - Ustadz Dr Syafiq Riza Basalamah MA. Video Full Kajian dapat dilihat di https://youtu.be/i_YdI8fDI_4

  • Di luar sana ramai yang mendakwa bahwa Vaksin yang digunakan untuk Imunisasi itu Haram dan dapat menyebabkan lumpuh. Berita ini tersebar di kalangan masyarakat dan ia dipercayai. Hasilnya, ada yang terpengaruh dan menyebabkan mereka menolak imunisasi..

Artikel Berkaitan