Kesihatan

Larangan Merokok Dapat Mengurangkan Penyakit Asma Kanak-kanak dan Kelahiran Pra Matang

Perokok pasif

Pasukan penyelidik di dalam kajiannya telah menemui bahawa perlaksanaan peraturan itu dalam tempoh setahun telah membantu mengurangkan kadar kelahiran pra matang dan penyakit asma di kalangan kanak-kanak sebanyak sepuluh peratus.

Kategori Berita:

Bahaya Minuman Berkarbonat

Kajian yang dilakukan ke atas lebih 40,000 lelaki menunjukkan, minuman yang penuh dengan kandungan gula itu meningkatkan risiko serangan jantung sehingga 20 peratus, termasuk boleh menyebabkan kematian.

Kategori Berita:

Pernah 'Kena Tindih' Sewaktu Tidur? Apakah Ia Gangguan Makhluk Halus?

Anda biasa 'kena tindih' semasa tidur? Atau sekurang-kurangnya anda biasa mendengarnya dari kawan-kawan anda yang mengalaminya. Biasanya, 'kena tindih' semasa tidur dikaitkan dengan gangguan makhluk halus. Situasinya begini; semasa kita sedang tidur, ada jin datang dan menindih kita hingga menyebabkan kita seolah-olah lumpuh seketika dan separuh sedar. Apakah benar kita ditindih oleh jin atau diganggu oleh makhluk halus? Atau bagaimana? Untuk memahaminya, mari kita baca artikel berikut:

Kategori Berita:

Pengambilan Ubat Herba Antara Punca Sakit Buah Pinggang

Masyarakat di negara ini diingatkan supaya tidak mudah terpengaruh dengan ubat-ubat herba yang dijual di pasar atau kaki lima kerana dikhuatiri mengandungi racun yang boleh menyebabkan sakit buah pinggang.

Kategori Berita:

Demam Campak. Apa itu demam campak?

Demam campak ( Rubeola ) adalah jangkitan akut pada kanak-kanak disebabkan virus measles. Pesakit demam campak biasanya mengalami gejala jangkitan saluran pernafasan dan disertai ruam pada kulit. Penyakit ini sangat mudah menular kepada orang lain melalui titisan cecair dari mulut dan hidung semasa bercakap, batuk atau bersin.

Kategori Berita:

Jaundis Neonatal (penyakit kuning bayi juga disebut demam kuning)

JAUNDIS NEONATAL atau penyakit kuning bayi (juga disebut demam kuning) adalah perkara yang biasa terjadi di kalangan bayi pada minggu pertama kelahiran. Lebih kurang 60 peratus bayi matang (lahir selepas genap 37 minggu kehamilan) dan 80 peratus bayi pramatang mengalami masalah ini.

Kategori Berita:

Subscribe to Kesihatan