Tazkirah

  • Iklan ini saya temui di suatu tempat. Saya snap gambarnya. Iklannya adalah iklan untuk menebus diri daripada api neraka sempena Ramadhan. Senang cerita iklan siapa-siapa nak upah orang untuk menebus dari api neraka untuk dirinya atau warisnya atau sesiapa sahaja samada yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia. Letak tepi dahulu soal Wahabi atau tidak yang amat memualkan itu. Juga soal aliran Sunnah atau tidak.. Baca petikan iklan berkenaan di bawah ini dan nilailah sendiri.

  • Umat Islam pada hari ini sedang menjalani detik-detik terakhir bersama Ramadhan Al-Mubarak. Di ambang Aidil Fitri ini, pelbagai perasaan yang bercampur baur bermain di hati muslimin. Rata-rata tidak sabar untuk menyambutnya dengan sambutan yang meriah dan penuh bermakna. Ada di kalangan mereka yang bakal melangsungkan perkahwinan sempena kedatangan Syawal. Alhamdulillah semangat cintakan Islam kembali menebal di hati mereka.

  • Selepas sahaja aku dan keluarga menunaikan Solat Hari Raya I’edul Fitri, kami pun menuju ke rumah kawan-kawan untuk berhari raya. Apabila tiba di salah-satu rumah yang hendak kami kunjungi itu, suasana sekitarnya terlalu sesak dengan manusia dan kenderaan. Dan hal itu memang sudah kuduga.

  • Hidup yang beberapa tempoh lamanya ini tidak terlepas dari kita akan beberapa situasi yang menyukarkan kita. Tatkala ini berlaku, bermacam-macam perasaan datang, yang kadang-kadang boleh merosakkan diri dan iman kita.

  • “Demi jiwa dan Tuhan yang menyempurnakan (ciptaan)Nya, lalu mengilhamkan kepadanya (jalan) kefasikan dan ketakwaaannya; sesungguhnya berjayalah sesiapa yang menyucikan jiwa itu, dan sesungguhnya rugilah orang yang merosakkan (dan mengotorkan)nya.” (Surah asy-Syams 91: 7-10)

  • Apabila golongan ustaz suka bergaduh sesama sendiri. Saya teringat kpd seseorang yg berkata kpd saya, "Ustaz percaya tak bhw golongan yg paling byk bergaduh ialah golongan ustaz? Doktor, Engineer, Lawyer, businessmen tak byk gaduh mcm geng ustaz". Saya tak mahu komen statement mcm ni.

Artikel Berkaitan