40 Ulama Bukannya 40 Penyamun!

Primary tabs

Oleh MSO

SEMACAM kejuatan tetapi ia tidak mengejutkan! Begitulah yang dapat disimpulkan berhubung keinsafan dan kesedaran 40 orang ulama yang menyerahkan borang menyertai Umno. Marilah kita semua mengucapkan ahlan wasalan ya marhaban kepada mereka semua. Semoga niat mereka untuk berdakwah dalam Umno dan memperbetulkan kepincangan agama termasuk soal kerohanian akan diberkati Allah.

Malam tadi mereka telah menyerahkan borang penyertaan menjadi ahli Umno kepada Najib Razak sambil diperhatikan oleh Muhyiddin Yassin. Malangnya penyertaaan yang diura-urakan seramai 100 orang itu hanya 40 orang saja tanpa chef devissionnya, Dr Mohd Asri Zainul Abidin. Asri dikatakan akan ikut menyertai dalam masa terdekat.

Setidak-tidaknya kelewatan Asri menyertai Umno malam tadi, 13 Rejab 1431 menepati firasat saya sebelum ini. Saya telah mengira tidak secepat itu Asri menyertai Umno tanpa menolek dan melihat riak risik di belakang. Kalau pun Asri akan menyertai Umno juga itu adalah pilihan terakhir buatnya kerana kebutuan dan bukan ketentuan. Yang pada saya tindakan tetap tidak bijaksana kandipun menyertai Pas.

Dalam sidang akhbar semalam saya nampak ada bekas MB Perlis Shaidan Kassim. Apakah Shahidan Kassim menemani 40 ulama berkenaan. Apakah Shahidan bertindak menjadi Mursyidul Am kepada kumpulan itu. Walaupun tidak lagi jadi MB tetapi sekurang-kurangnya jawatan itu menyamakan dia dengan Nik Abdul Aziz.

Sekali lagi kita ucapan syabas kepada Shahidan Kassim kalau benar kemasukan itu kerana inisiatif dan usahanya. Kerja Islam harus dilakukan sesiapa saja tidak kira dari celah mana dia datang. Membawa orang masuk jemaah Islam akan mendapat pahala!

Yang hendak perkatakan di sini apakah matlamat penyertaan 40 ulama itu akan sampai atau tercapai. Seperti mana kata ketuanya, Dr Fadzlan Mohd Othman, 35 penyertaan mereka untuk bekerjasama dengan Umno berkaitan agama di kerohanian. Ada dua subjek di sini, agama dan kerohanian.

Bila sebut agama sudah tentulah soal-soal mengenai ibadat, mualamat, munaqahat dan sebagainya. Ini termasuklah soal sembahyang , puasa, haji dan sebagaiunya. Inilah pengertianan agama difahamkan oleh Umo selama ini. Sebab bila sebut perjuangan sebut politik ia bukan agama lagi bagi Umno. Bagi Umno politik dan agama dua perkara yang berbeza dan perlu diasingkan seperti minyak dengan air. Larangan menggunakan masjid sebagai medan politik adalah tunjuk ajar dan kefahaman Umno yang sekular.

Maknanya maksud Dr Fazlan itu ialah hanya berkaitan atau kena berkait kepada soal-soal sembahyang, puasa, zakat dan haji sahaja. Ia tidak akan boleh melebihi daripada sempadan itu. Misalnya, Dr Fadzlan dan ulama lain tidak boleh menterbiyah bagaimana kewajiban warga dalam sebuah negaranya. Jauh sekali untuk membincangkan soal-soal penegakan hukum Islam dalam masyarakat dan negara. Tidak boleh kerana itu bukan intri dalam kamus agama Umno.

Manakala bila disebut kerohanian pula, ia bersangkut soal-soal yang seni atau ghaib - hakikat. Dalam hubungan ini ialah mengenai pemikiran, fahaman mengenai agama dan ilmu-ilmu keTuhanan. Kerohanian itu bab-bab yang menyentuh soal semangat, soal jiwa dan soal hakikat. Apakah dalam hal ini ulama itu akan memberi roh (kerohanian) kepada Umno? Mereka akan mendakwa supaya Umno mendekati kerohanian, mengenal Tuhan dan diri sendiri atau berbicara soal falsafah manusia dan keTuhanan? Begitukah.

Jika inilah yang akan diberikan penekanan ia satu benda yang baru dalam Umno. Inilah tranfosrmasi sebenarnya. Soal kerohanian, pembentukan jiwa manusia menjadi manusia yang kamil yang senatiasa takut kepada Allah tidak ada dalam Umno selama ini. Jiwa Umno tidak pernah dibentuk dan dibangunkan secara bersepadu dalam soal ini. Kerana itulah jika diperhatikan jiwa manusia sebagai pemimpin dalam Umno dan jiwa manusia bergelar pemimpin rosak dan kering dengan air dinul hayat.

Bukti paling jelas berlakunya berbagai kejataan dan kemungkaran dalam Umno, atau kerajaan yang dipimpin oleh Umno. Jenayah, rompak, tipu, rasuah dan sebagaiunya telah bersarang dan berjelumu dalam kerajaan hari ini. Bila sebut kerajaan tersebutlah Umno. Perhatikan bagaimana kotornya proses pemilihan dalam Umno. Kekotoran ini adalah simbol dan angkubah mengenai kemungkaran Umno yang kering dengan jiwa keagamaan.

Persoalanya kini bolehkah ulama itu melaksanakan apa yang dikehendaki itu? Bekerjasama dalam bidang agama dan kerohanian. Memberi tafsiran benar tentang agama kepada Umno yang sudah ditinggal dan dilupai lebih 60 tahun? Dan membawa manusia Umno seramai 3 juta itu kembali kepada diri manusia yang merupakan hamba Allah dan khalifah di atas muka bumi ini? Boleh dan mampukah?

Bagi Umno penyertaan mereka itu tetap mengutungkan mereka. Ia akan memperukuhkan parti berkenaan. Ia akan dijadikan modal besar kepadanya untuk menempelak Pas. Dalam Pas rancak dan ghairan memanggil bukan Islam bersama mereka (juga atas maslahat dakwah), Umno pula kini sedang berjalan menuju kiblat benar bersama mini kiblat itu. Perubahan ini orang melihat Umno yang melakukan islah dan tajdid yang benar ke atas pengisian harakinya.

Inilah yang hendak dijual.
Kita harus berpandangan baik dengan apa yang dihajati itu. Cuma di sini saya ingin menyebut bahawa sebelum ini juga sudah ada agenda seperti itu. Usaha untuk mengubah Umno dari dalam telah dibuat sebelum ini. Malahan berbagai kumpulan dan puak juga telah menyertai Umno dalam usaha memantapkan memperukukuhnnya sebagai parti agama dan bangsa.

Anwar Ibrahim dulu pun menyertai Umno bersama beberapa rakananya dari gerakan Abim atas alasan yang sama. Bukan main lagi madah dan gurindannya untuk menghalalkan tindakan itu. Kemasukan Awnar itu sehingga ditangisi setengah rakan lain kerana tempatnya bukan dalam Umno tetapi dalam Pas.

Bekas Naib presiden Pas, Nakhaei Ahmad juga telah menyertai Umno. Mungkin tujuannya kerana mahu meneruskan aktiviti siasahnya setelah beliau bermasalah dengan Pas. Ketokohan Nakhaei saya rasakan lebih hebat dan besar dari 40 ulama baru itu. Mohd Asri Muda juga turut sama menyertai Umno dengan harapan Pas akan berkubur. Malahan ramai lagi orang-orang agama baik dari Pas atau lain menyertai Umno.

Begitu juga berbagai kumpulan dan golongan profesional diheret dan diseret menyertai Umno. Dari artis, pelawak, pelakon, hinggalah mat rempit dan penjolok buah kepala sawit semuanya diangkut. Tetapi apakah yang berlaku kepada Umno? Apakah mereka berjaya? Saya tidak mahu menidakkan usaha mereka dan mengatasi takdir. Tetapi sejarah masa lampau boleh dijadikan sempadanan.

Begitu juga kalau dengan kemasukan itu, Umno mengalu-alunya untuk memperukuhnya, ia juga menyangsikan. Kemasukan yang bak melukut di hujung gantang itu tidak akan dapat mengubah keadaan dalam Umno. Saya juga tidak percaya kalau Umno sedia mengubah dasar dan prinsip Islam yang diterima pakainya selama ini yang liberal dan rencam kepada prinsip yang murni dan lebih jelas.

Dengan melihat perangai dan perwatakan Umno saya meragui kalau mereka ini diberikan peranan yang luas dalam Umno. Mereka akana dikawal serapinya. Golongan bojuis dalam Umno yang rata-rata tidak berpendidikan dan latar belakang Islam tidak mudah untuk menerima dakwah dan fikrah mereka. Kalau golongan ini ke depan akan berlaku pertembungan nanti, di mana ia akan berakhir dengan pemusnahan para ulama seperti para jahiliah membunuh anak perempuan mereka kerana golongan borjuis itu mempunyai wang, berkuasa dan pengaruh yang merata.

Tetapi tidak mengapa kita lihat dan perhatikan bagaimana mereka hendak bermula. Bagaimana mereka akan merencanakan agenda mereka. Janganlah masuk kerana diajak ataupun dipengaruh dengan janji-janji molok. Ingat anda adalah orang berjiwa murni dan rapat dengan Tuhan. Tuhan tidak mudah dipengaruh ataupun diperalatkan! Masuklah dengan memberi impak kepada Umno dan bukan masuk kerana mencari 'daun-daun' perlindungan.

{youtube}6C_BrfXnkMw{/youtube}


Masuk Umno tidak menjadi masalah, tetapi jangan kemasukan itu seperti masuknya 40 penyamun ke dalam gua wa ising mataaakaji long.... Akhirukalam biarlah 40 itu benar-benar ulama dan bukannya 40 penyamun! Jadikan diri anda ikan di lautan yang tidak tepu dengan air laut meskipun duduk di situ berkurun. Cuma ingatlah, meskipun terror ikan mengawal diri, dia tidak juga mampu untuk menawarkan air laut. Ingat beringat! [wm.kl. 10:40 am 26/06/10]

Link asal artikel: http://msomelayu.blogspot.com/2010/06/tafsiran-ahad.html