Baguss! Idea yang mesti disokong: Pelajar Mesti Baca al-Quran Setiap Hari Persekolahan

Primary tabs

10 minit setiap hari pelajar muslim di Terengganu dikehendaki membaca al-Quran setiap kali hendak memulakan sessi persekolahan.

Baguss! Idea yang mesti disokong..

----Petikan Berita----

Pelajar Muslim Di Terengganu Akan Dikehendaki Baca Al-Quran Tiap Hari Mulai Tahun Depan

BESUT, 14 Nov (Bernama) -- Setiap pelajar muslim di Terengganu akan dikehendaki memulakan sesi pesekolahan harian mereka dengan membaca Al-Quran selama 10 minit mulai tahun depan.

Pengarah Jabatan Pelajaran Terengganu Razali Daud berkata ia adalah sebahagian daripada usaha pihaknya memberi penekanan serius kepada pembangunan sahsiah seiring dengan kecemerlangan akademik yang dicapai pelajar.

Beliau berkata pihaknya akan berusaha memastikan warga sekolah memiliki sahsiah dan akhlak yang mantap, selaras dengan usaha membasmi masalah disiplin kalangan pelajar se
kolah di Terengganu.

"Bagi pelajar Islam yang belajar di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina atau Tamil pula tenaga ustaz akan digunakan bagi menguruskan mereka secara berkumpulan," katanya kepada pemberita, di sini.

Selain itu katanya semua program-program pembangunan sahsiah pelajar seperti perkhemahan akan dilaksanakan di dalam kawasan masjid dan tidak lagi di resort atau di hotel-hotel sebagaimana yang diamalkan sebelum ini.

Sementara itu Razali berkata semua sekolah di Terengganu akan dikehendaki mengadakan Solat Hajat sebelum cuti persekolahan bermula minggu depan, di samping satu lagi solat Hajat serentak di seluruh negeri yang dirancang sebelum sesi persekolahan bermula tahun depan. [BERNAMA]