Sikap Syiah terhadap pembunuh Umar al-Khattab r.a.

Primary tabs

Siapakah pembunuh Saidina Umar al-Khattab r.a.? Dia ialah Abu Luluah al-Farisi al-Majusi. Menurut Syeikhul Islam Ibnu Taimiyah di dalam Minhaj as-sunnah an-nabawiyah, Abu Luluah adalah kafir dengan kesepakatan seluruh Muslim. Dia adalah seorang Majusi penyembah api.

Tambahnya lagi, Abu Lu;luah membunuh Saidina Umar r.a. kerana kemarahannya kepada Islam dan para pemeluknya dan membalas dendam bagi pihak kuffar terhadap apa yang dilakukan oleh saidina Umar r.a. ke atas mereka ketika menakluk negara mereka, membunuh para pemimpin mereka dan membahagi-bahagikan harta mereka.

Kita sebagai muslim mengeji pembunuhan dan si pembunuh saidina Umar r.a. Namun yang berlaku kepada kelompok Syiah Imamiah adalah sebaliknya. Mereka malah memuji dan memuja Abu Luluah si pembunuh Saidina Umar r.a.

Ini adalah wajar kerana Syiah amat memusuhi saidina Umar r.a. Dan sebagai antara musuh yang tidak ada tandingnya. Kerana itu golongan Syiah memberi gelaran kepada Abu Luluah dengan Baba Syujauddin (ÈÇÈÇ ÔÌÇÚ ÇáÏíä).

Syeikhul Islam Ibnu Taimiyah menyatakan di dalam kitab yang sama bahawa golongan Syiah juga berdoa: "Ya Allah! Redhailah Abu Luluah dan himpunkanlah aku bersamanya.."

Lihat pada gambar tertulis: Kubur Abu Luluah Rahimahullah (Semoga Allah merahmatinya). Gambar ini diambil dari salah satu forum Syiah: http://www.yahosein.org/vb/attachment.php?attachmentid=162&stc=1

Gambar-gambar lain: