SJ-10-0125 : aqiqah plus korban

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-10-0125 : aqiqah plus korban

:salam
apakah dibolehkan dalam (7 bahagian) seekor lembu... 4 bahagian diniatkan utk Aqiqah dan bakinya 3 bhg lagi diniatkan utk Korban?
Mohon datangkan dalil yang jelas berkenaan perkara tersebut.
Sekiranya dilaksanakan penyembelihan lembu tadi mengikut pembahgian tersebut... apakah SAH ibadat Korban dan Akikah tersebut? Jazakallah.
:wassalam

albaruhiyy (not verified)
Re: aqiqah plus korban

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله والصلاة والسلام على رسول لله وبعد :
Dalam hadis sahih riwayat Jabir
فأمرنا رسول الله - صلى الله عليه وسلم - أن نشترك في الإبل والبقر كل سبعة منا في بدنة
Maksudnya : Maka Rasulullah s.a.w memerintahkan kami supaya berkongsa dalam seekor unta dan seekor lembu, iaitu setiap tujuh orang dari kalangan kami berkongsi seekor unta. [Muslim]
Namun, dalam persoalan ditanya, dalam seekor lembu apakah harus dijadikan 4 untuk akikah dan 3 untuk korban.
Melihat kepada fatwa-fatwa ulama, ia menyerupai masalah mencampurkan niat dalam satu ibadat. Dalam fatwa islamqa ada dinyatakan masalah sekiranya seorang ingin menyembelih haiwan dan ia berniatkan korban dan akikah sekaligus, adakah harus?
Ada dua pendapat dalam masalah ini.
Pertama : Tidak harus dilakukan, mesti diasingkan niat. Ini adalah pandangan mazhab Syafie. Hujahnya ialah ibadat korban dan akikah ini mempunyai maksud dan tujuan khusus bagi setiap satu. Bahkan kedua-duanya mempunyai sebab yang berlainan.
Pendapat kedua : Harus mencampurkan niat akikah dan korban dalam satu haiwan sembelihan. Hujahnya ialah kerana maksud dan tujuan penyembelihan ialah untuk taqarrub (mendekatkan diri) kepada Allah Taala. Ada riwayat dari Hasan menyebut (Musannaf Ibn Abi Shaybah (5/534):
: عَنْ الْحَسَنِ قَالَ : إذَا ضَحُّوا عَنْ الْغُلَامِ فَقَدْ أَجْزَأَتْ عَنْهُ مِنْ الْعَقِيقَةِ .
Maksudnya “Jika kamu melakukan sembelihan korban untuk bayimu, maka ia memadai untuk akikah”
Sheikh Muhammad bin Ibrahim r.h memilih pendapat ini, katanya :
"لو اجتمع أضحية وعقيقة كفى واحدة صاحب البيت ، عازم على التضحية عن نفسه فيذبح هذه أضحية وتدخل فيها العقيقة
Maksudnya : Sekiranya korban dan akikah berhimpun, maka memadai dengan melakukan satu sahaja untuk tuan rumah, ia berazam untuk melakukan korban bagi dirinya, maka ia menyembelih korbannya, dan akan masuk di dalamnya ibadat akikah.
Hasilnya ialah, dalam masalah di atas iaiatu (7 bahagian, 4 niat akikah, 3 niat korban) insyaAllah harus dan dibolehkan kerana tujuan penyembelihan tetap sama iaitu taqarrub kepada Allah Taala.
Wallahualam
Rujukan
http://islamqa.com/ar/ref/106630